e mërkurë 19 janar 2022
e mërkurë 19 janar 2022

 

 

Moody`s ka mbyllur rishikimin periodik të notës së borxhit të Shqipërisë. Ky veprim i gjigandit të vlerësimit nuk vlen si një vendim për notën e borxhit, pasi është në kuadër të rishikimit periodik me frekuencë dy herë në vit. “Profili i kreditit të Shqipërisë, në “B1”, është i sforcuar nga vlerësimi në “ba3” i forcës së ekonomisë, duke reflektuar një ekonomi të vogël, të ekspozuar ndaj rreziqeve mjedisore, si dhe me një nivel të ulët diversifikimi, krahasuar me shtete të ngjashme sa i përket notës së borxhit, si dhe me një sërë sfidash strukturore”-thotë Moody`s mes reshtave në njoftimin për vendin tonë.

 

Sa i përket vlerësimit të forcës së qeverisjes dhe të institucioneve, me nnë botë në “ba2”, vihen në dukje përpjekjet e qeverisë për të vijuar me integrimin në Bashkimin Europian, duke adresuar dobësinë e vazhdueshme në drejtim të sundimit të ligjit dhe kontrollit të korrupsionit. Forca fiskale ndërkohë, me një notë në “b1” merr shtysë nga barra e lartë e borxhit publik si dhe detyrimet e prapambetura nga sektori energjetik si dhe nga varësia e lartë nga skemat e Partneritetit Publik Privat (PPP) për të nxitur investimet. Me një notë në “ba”, ndjeshmëria nga rreziqet, nxitet nga euroizimi i lartë i sektorit bankar, nënvizon mes të tjerash agjencia e vlerësimit të kreditit, Moody`s.

 

Më shumë

Politikat e copëtuara për bujqësinë

Shqipëria është vendi më bujqësor në Europë, me këtë sektor jetik që sjell gati 19% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB). Pavarësisht rënies së fortë në krahasim me fillimin e viteve ’90, kjo peshë është shumë më e lartë se mesatarja e Bashkimit Europian (2%) dhe gati dy herë më e lartë se […]

Shqiptarët shpenzuan 13.6 milionë euro në 9 muaj për të siguruar pronat, si ndahet tregu mes kompanive

Për nëntë muajt e parë të këtij viti, shqiptarët shpenzuan rreth 1.67 miliardë lekë ose rreth 13.6 milionë euro për sigurimin e pronave.   Të dhënat nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare (AMF) tregojnë se primet e shkruara bruto nga sigurimet e pronës u rritën me 31% krahasuar me të njëjtën periudhë të një […]

Drafti: Rritet kufiri i pagës së pataksueshme në 40 mijë lekë, përgjysmohet nga 30-50 mijë lekë, pragu për shtresën e mesme bëhet 200 mijë lekë

Nga korriku i vitit 2022 pritet që të ndryshojë sërish tatimi mbi pagat, duke rritur si dyshemenë për kufirin e pataksueshëm të pagës minimale në 40 mijë lekë (nga 30 mijë lekë që është sot), po ashtu dhe kufirin mbi të cilin pagat taksohen me normën maksimale prej 23%, në 200 mijë lekë, nga […]

Çmimet e naftës shtrenjtohen për herë të gjashtë në pak muaj, arrijnë 184 lekë, afër rekordit historik

Çmimet e karburanteve kanë shënuar një tjetër rritje ditët e fundit, për herë të gjashtë radhazi në vetëm pak muaj.   Në pikat e tregtimit të“Kastrati”, më i madhi në vend për shumicën dhe pakicën, nafta tregtohet me 184 lekë, ose 8 lekë më shumë se më parë. Benzina është shtrenjtuar në 186 lekë, […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara