e shtunë 19 qershor 2021
e shtunë 19 qershor 2021

 

 

Agjencia Ndërkombëtare e Vlerësimit Moody’s ka publikuar raportin për Shqipërinë, ku theksohet se vendi ynë ka rritur të ruajë pozita të qëndrueshme në tregjet ndërkombëtare. Shqipëria renditet sërish me vlerësimin “B1”, edhe pas goditjes nga pandemia Covid-19. Për agjencinë përmirësimi i mbledhjes së të ardhurave mbetet një element kyç për të mundësuar rritjen e investimeve kapitale.

 

Moody’s parashikon rimëkëmbje ekonomike në periudhë afatmesme, ndërsa barra e borxhit, pas rritjes së ndjeshme në vitin 2020, do të rifillojë trajektoren e saj në rënie.

 

“Konsolidimi fiskal të rifillojë në 2022, me zbehjen e efektit të pandemisë dhe mbylljen e procesit të rindërtimit. Deficiti do të ngushtohet në 2.9% të PBB-së dhe raporti i borxhit publik ndaj PBB-së do të kthehet në një trend gradual të rënies”, thuhet në raport.

Agjencia e vlerësimit të borxhit i mbështet këto llogaritje tek rritja e investimeve të huaja direkte, turizmit dhe paratë e emigrantëve.

 

Ndërkohë, Moody’s vlerëson se detyrimet e kushtëzuara nga partneriteti publik-privat (PPP) vazhdojnë të paraqesin rrezik në rrugën e konsolidimit fiskal, ndërsa parashikon që kushtet e dhe reformat e sugjeruara nga Bashkimi Europian për rrugën e integrimit do të jenë pjesë e politikëbërjes në vijim.

 

 

Më shumë

Transparency International: Shqipëri, shteti i kapur nga korrupsioni

Organizata Transparency International dhe Instituti për Demokraci e Ndërmjetësim publikuan sot në Tiranë një raport mbi kapjen e shtetit, korrupsionin e lartë dhe ligjet me porosi.   Sipas raportit më të fundit, Shqipëria ka një shtet të kapur nga korrupsioni, ku individë të fuqishëm, institucione, kompani e grupe të fuqishme brenda e jashtë vendit, […]

Mbi 22 mijë shqiptarë nuk u lejuan të shkelin në BE në 2019

Vendet e Bashkimit Evropian kanë forcuar rregullat dhe kontrollet për emigrantët.   Sipas të dhënave të Eurostat gjatë vitit 2019 rreth 717,600 shtetas jo të BE-se u refuzuan të hyjnë në shtetet anëtare nga kufijtë e tyre të jashtëm.   Numri i refuzimeve u rrit me 58% përgjatë vitit të kaluar.   Më të […]

Vendet me aftësi të larta teknologjike dhe masa mbrojtëse, më të mbrojtura nga pandemia

Në Raportin e Konkurrencës Globale të këtij viti, Forumi Ekonomik Botëror vlerëson aftësitë e vendeve për të përballuar dhe marrë veten nga rrënimi i shkaktuar nga pandemia e koronavirusit.   Për shkak të pandemisë dhe pamundësisë për të grumbulluar të dhënat e duhura, është pezulluar vlerësimi dhe rënditja për vendet. Nga ana tjetër, raporti […]

Izolimi nga pandemia shtoi dhunën në familje

Në Shqipëri, izolimi dhe kufizimet gjatë pandemisë Covid-19 sollën një shtim të dhunës në familje.   Përfaqësues të Kombeve të Bashkuara në Tiranë vlerësuan se në këtë periudhë të vështirë për të gjithë, gratë dhe vajzat kanë nevojë për më shumë mbrojtje dhe shërbime, që trajtojnë dhunën ndaj tyre.   Përfaqësuesit dhe specialistët e […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara