e martë 26 tetor 2021
e martë 26 tetor 2021

 

Parlamenti i Maqedonisë së Veriut e miratoi të hënën Naser Ziberin për detyrën e Avokatit të Popullit. 61 deputetë votuan pro, sikurse 26 nga 41 deputetët e komuniteteve joshumicë. Ligjvënësit opozitarë nuk morën pjesë në votim.

 

Opozita, si maqedonase ashtu edhe ajo shqiptare këmbëngulën që Avokati i ri i Popullit të mos jetë një personalitet politik, por një profesionist i pavarur që ka autoritet në publik mbi angazhimet rreth të drejtave të qytetarëve. VMRO-ja dhe Aleanca për Shqiptarët me Alternativën ishin mjaft kritike sidomos për faktin se zoti Ziberi ishte kandidat i Bashkimit Demokratik për Integrim për kryeministër të Maqedonisë së Veriut në zgjedhjet e fundit parlamentare të vitit 2020.

 

Opozita e quajti “pazar, shpërblimi që partia qeverisëse (BDI) i jep zotit Ziberi për shërbimin e tij me pranimin e kandidaturës si kryeministër i parë shqiptar”.

 

Opozita vlerëson se zoti Ziberi nuk do të ketë besimin e popullit dhe nuk do të mund t’i mbrojë interesat e qytetarëve mbi shkeljet që mund të ndodhin nga institucionet e drejtuara nga funksionarë të BDI-së.

 

Ndërkohë, BDI-ja e mbrojti të propozimin e saj duke thënë se zoti Ziberi i plotëson të gjitha kushtet dhe se fakti që ka qenë kandidat për kryeministër nuk e përjashton nga ky proces.

 

Në fillim të viteve ’90, para se të hynte në politikë Naser Ziberi ka qenë gazetar. Më pas ai u bë deputet e më pas ministër nga radhët e Partisë për Prosperitet Demokratik. Ai u largua nga politika në vitin 2002, për të ushtruar profesionin e noterit.

 

Zoti Ziberi pason Ixhet Memetin, i cili për gjashtëmbëdhjetë vjet ishte Avokat i Popullit. Edhe zoti Memeti më parë ishte funksionar nga radhët e PPD-së dhe ministër (i Drejtësisë) i BDI-së. Mandati i Avokatit të Popullit zgjat 8 vjet me mundësi rikandidimi për një mandat të dytë.

 

 

Më shumë

20-vjetori i Marrëveshjes së Ohrit

Nënshkrimi i Marrëveshjes së Ohrit u bë i mundur pas luftës së armatosur të vitit 2001. Marrëveshja u realizua me ndihmën e bashkësisë ndërkombëtare.   Qeveria e Maqedonisë së Veriut në bashkëpunim me programin për ndërtimin e paqes dhe të drejtat e njeriut në Universitetin Columbia organizoi panelin ndërkombëtar “Përtej Ohrit”.   Në panelin ndërkombëtar […]

Debatet rreth censusit në Maqedoninë e Veriut

Procesi i regjistrimit të popullsisë që po mbahet për diasporën e Maqedonisë së Veriut ka mobilizuar edhe faktorët politikë me thirrjet për t’u regjistruar, ndërsa opozita maqedonase po bën thirrje për shtyrjen e procesit për shkak të pandemisë së koronavirusit. Deri më tani janë regjistruar mbi 150 mijë qytetarë me origjinë nga Maqedonia e […]

1 vjetori i anëtarësimit të Maqedonisë së Veriut në NATO

Maqedonia e Veriut po shënon 1 vjetorin e anëtarësimit në NATO. Me këtë rast, në një ceremoni që u mbajt në një kazermë të Shkupit, tre aeroplanë ushtarakë të Aleancës fluturuan mbi kryeqytetin e vendit, ndërsa pjesëtarë të ushtrisë së Maqedonisë së Veriut shfaqën pjesë të stërvitjeve para krerëve të institucioneve më të larta […]

RMV, deri sot janë regjistruar rreth 150.000 persona nga diaspora

Deri në orën 8 të këtij mëngjesi, përmes ueb-aplikacionit për vetë-regjistrim janë evidentuar 148.719 persona të regjistruar nga diaspora, informoi Enti Shtetëror i Statistikave. Si edhe deri më tani, shumica e emigrantëve të regjistruar nga vendi janë nga Zvicra, Gjermania dhe Italia, ndërsa numri i personave të regjistruar është shumë më i ulët […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara