Monday 24 June 2024
Monday 24 June 2024

 

Baza e marrëdhënieve dypalëshe në fazën aktuale është Traktati i Miqësisë dhe Bashkëpunimit midis Federatës Ruse dhe Republikës së Shqipërisë në 2004.

Vendet tona mbajnë kontakte në nivelet më të larta dhe të larta. Një shtysë e rëndësishme për zhvillimin e tyre i dha vizita e Presidentit të Shqipërisë Aleksandër Moisiu në Moskë në maj 2005 për të marrë pjesë në ngjarjet e 60 vjetorit të Fitores në Luftën e Madhe Patriotike.

Një faktor i rëndësishëm i marrëdhënieve ruso-shqiptare është një dialog i dendur ndërparlamentar: që nga viti 2017, një grup për marrëdhëniet me Dumën e Shtetit dhe Këshillin e Federatës të Asamblesë Federale të Federatës Ruse ka funksionuar në parlamentin shqiptar.

Bashkëpunimi i vendeve tona në fushat tregtare, ekonomike, kulturore dhe humanitare po forcohet vazhdimisht. Mundësi të konsiderueshme për shkëmbime të specializuara krijohen nga Marrëveshja për Bashkëpunim Kulturor dhe Shkencor të 11 Prillit 1995. Aktualisht, rreth 150 studentë dhe pasuniversitarë shqiptarë studiojnë në universitete prestigjioze në Rusi.

Lidhjet ndërkulturore kanë një potencial të lartë, përfshirë. në dimensionin e tyre shpirtëror.
Në Prill 2018, Patriarku Kirill i Moskës dhe i Gjithë Rusisë bëri një vizitë në Shqipëri. Një ngjarje e rëndësishme ishte zhvillimi i ndërsjellë i Ditëve të Kulturës Shpirtërore të Rusisë në Shqipëri dhe Shqipëria në Rusi përkatësisht në vitet 2011-2012.

Më shumë

Më 7 nëntor 1944, në Berat u krijua “Circolo Italiano Garibaldi” (Rrethi Italian Garibaldi).

Si sot, më 7 nëntor 1944, në Berat u krijua “Circolo Italiano Garibaldi” (Rrethi Italian Garibaldi). Ky rreth u ndërtua nën frymën e një Instituti që mblidhte pranë tij partizanët italianë dhe jo vetëm (shtetas italian civil) të cilët duheshin organizuar nën një qendër nga ku më pas luftës të organizoheshin per t’u rikthyer […]

Në 12 tetor 1879 u themelua në Stamboll Shoqëria e të Shtypurit Shkronja Shqip

Kryetar i Shoqërisë ishte Sami Frashëri, kurse anëtarë qenë një grup patriotësh të kohës, disa prej tyre ndër më të njohurit e Rilindjes, si Abdyl Frashëri, Pashko Vasa, Jani Vreto, Hasan Tahsini, Koto Hoxhi, Zija Prishtina e të tjerë. Synimi kryesor i Shoqërisë, i ngritur nga Komiteti Qendror për Mbrojtjen e të Drejtave të […]

Pazari i Shkodrës, në vitet ’40, tek punuesit e opingave, ose siç u thonë në gegërisht apânga që datojnë nga shek shek V-IV p.e.s

Ja ku jemi sërish në Pazarin e Shkodrës, në vitet ’40, tek punuesit e opingave, ose siç u thonë në gegërisht apânga. A e dini se këto lloj këpucësh sipas dëshmive më të hershme arkeologjike u përkasin shek V-IV p.e.s? Tregojnë se kanë qenë element i kulturës ilire, sepse dalloheshin nga sandalet e tipit […]

Konferenca e Pezës (16 shtator 1942)

Më 16 shtator 1942 u mbajt Konferenca e Pezës. Në këtë konferencë morën pjesë përfaqësues të forcave antifashiste shqiptare me synim që të formohej një front i përbashkët lufte kundër okupatorit. Konferenca mori disa vendime të rëndësishme: 1- Krijimin e Frontit Antifashist Nacionalçlirimtar, ku do të bënin pjesë antifashistë pa dallim feje, krahine dhe […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara