e shtunë 19 qershor 2021
e shtunë 19 qershor 2021

 

Në kuadër të Ditës Ndërkombëtare të Muzeumeve, ATSH sjell detaje nga një nga muzeumet më interesantë, muzeun në brendësi të “Bankës së Shqipërisë”.

 

Ky muze është funksional prej disa vitesh dhe mund të vizitohet nga të gjithë qytetarët të cilët kanë interes të njohin historinë e monedhave, por edhe një pjesë të thesarit të shtetit.

 

Shpresa Lubonja e cila është edhe përgjegjësja e këtij muzeu shpjegoi për ATSH-në detaje nga të gjitha ambientet e muzeut ku paraqiten të gjitha etapat e prodhimit dhe zhvillimit të parasë në Shqipëri.

 

Rrugëtimi nis në fillesat e këmbimit që dikur bëheshin mall me mall. “Ndodhemi tek sektori i objekteve të vjetra sikurse janë edhe sëpatat të cilat janë edhe momenti i parë i këmbimit në vend të përdorimit të një monedhe”, shprehet Lubonja.

 

Më pas ajo përcjell detaje nga sektori i antikitetit, periudha e Perandorisë Romake, Perandoria Bizantine, Perandoria Osmane, periudha e Venedikut dhe deri në kohën e mbretit Zog duke treguar të gjitha etapat dhe specifikat e të gjitha këtyre periudhave.

 

”Materialet bazë të cilat janë përdorur në këto periudha janë floriri, argjendi por edhe metale të tjera të cilat shërbenin për të vënë në lëvizje edhe ekonominë”, shprehet Lubonja.

 

“Sigurisht që paraja është shumë e rëndësishme pasi është i vetmi mjet i sigurtë dhe i gjithëpranuar nga autoritetet e çdo kohe për t’i shërbyer ekonomisë. Përveç monedhave dhe kartëmonedhave që ndodhen në këtë muze, aty do të gjejmë edhe një pjesë të thesarit të shtetit i cili është i përbërë edhe nga objekte dekorative dhe objekte të tjera zbukurimi të veshjeve”, tregon ajo.

 

“Një pjesë e rëndësishme janë objektet zbukuruese dekorative që njerëzit në periudha të ndryshme i përdornin dhe kjo mbi të gjitha tregonte edhe nivelin shoqëror apo statusin e personave të cilët dispononin këto objekte të përbëra kryesisht nga ari”, tregon më tej  Lubonja.

 

Pas viteve ’90 kemi edhe ndryshimin e statusit të Bankës së Shtetit në Bankën e Shqipërisë ku vijmë tek monedhat dhe kartëmonedhat e prera në këtë periudhë.

 

“Vijmë në një tjetër periudhë ku tashmë prerja e kartëmonedhave përmbajnë edhe ato që quhen si element të sigurisë për të ruajtur paranë nga falsifikime të ndryshme që mund t’i bëhen”, u shpreh Lubonja.

 

Që nga koha kur ky muze është hapur dhe deri më sot, ka pritur shumë vizitorë shqiptarë dhe të huaj. Ky muze me një procedurë shumë të thjeshtë për t’u vizituar është interesant për të gjitha moshat.

 

 

 

Më shumë

Përmet, Konferencë Shkencore: “Vëllezërit Frashëri dhe Lasgush Poradeci”

175 vjetori i lindjes së përfaqësuesit të Rilindjes Shqiptare, poetit dhe shkrimtarit Naim Frashëri, u shënua në Përmet me një Konferencë Shkencore, “Vëllezërit Frashëri dhe Lasgush Poradeci”. Studiuesit risollën këto figura në tërë dimensionet që i karakterizonin. Aktiviteti u organizua nga Shoqata Atdhetare- Kulturore Mbarëkombëtare “Vëllezërit Frashëri”, Ministria e Kulturës, bashkia Përmet dhe Kryegjyshata […]

Dita Ndërkombëtare e Muzeve – Koçi: Sfida kryesore e muzeve tanë është ruajtja dhe mbrojtja e trashëgimisë

Sot, në kuadër të 18 majit, “Ditës Ndërkombëtare të Muzeve”, Muzeu Historik Kombëtar organizoi takimin me temë “E ardhmja e Muzeve: Rimëkëmbja dhe përfytyrimi”. Në aktivitet qenë ftuar muzeologë, të cilët diskutuan mbi të ardhmen e rrjetit muzeor në vend, si edhe për ruajtjen e trashëgimisë kulturore dhe promovimin sa më të mirë të […]

40 – vjetori i Demonstratave të Prishtinës, ekspozita “Vullkani i Kosovës” në Pazarin e Ri në Tiranë

Demonstratat e pranverës së vitit 1981 në Prishtinë janë një moment kyç në historinë e Kosovës dhe në këtë 40 – vjetor, Angjencia Shtetërore e Arkivave të Kosovës ka realizuar këtë ekspozitë. Pas Prishtinës, saktësisht aty ku nisën demonstratat dhe çeljes së saj në disa qytete të Kosovës, 4 dekada kthese në historinë e […]

Botimi historik i partiturës së baletit të parë shqiptar, kur Tish Daija qante për eksodin e shqiptarëve

Partitura e baletit të parë kombëtar “Halili dhe Hajria” tashmë është në një botim historik me partiturë. 95-vjetori i lindjes se kompozitorit Tish Daija, ka nxitur Akademinë e Shkencave të botojë partiturën e baletit të parë shqiptar “Halili dhe Hajria”, vënë në skenë më 1963. Pjesa që lindi në Moskë, kur autori ishte student. […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara