Tuesday 16 April 2024
Tuesday 16 April 2024

 

 

Ngrihet pranë Akademisë së Shkencave Qendra e Botimeve Albanologjike e Enciklopedike, jepet njëzëri pëlqimi për propozimin e Kryesisë në mbledhjen e zgjeruar të Asamblesë

 

Propozimi i kryesisë u bë i shoqëruar me preventivat orientuese dhe platformat paraprake të hartuara nga grupet e punës dhe komisionet përkatëse, në bashkëpunim me përfaqësues të ASA-s, e pas konsultimit me ASHAK-un e marrjes së konfirmimit në parim të tyre për bashkëpunim.

 

Kryetari i ASH, akad. Skënder Gjinushi në raportin e Kryesisë, për këtë çështje, theksoi se:

 

“Forcimi i rolit aktiv të Akademisë së Shkencave në kërkim-studim nëpërmjet drejtimit e realizimit të projekteve madhore në albanologji dhe krijimit të kushteve për thithjen dhe drejtimin e projekteve të tjera do të jetë një prioritet tjetër i rëndësishëm jo vetëm për këtë vit, por edhe me një shtrirje në disa vjet.

 

Fillimi i punës për hartimin e tri veprave madhore albanologjike: Enciklopedia shqiptare, Fjalori i madh i shqipes dhe Historia e shqiptarëve; si dhe organizimi me sukses i konferencës ndërkombëtare të albanologjisë, përbëjnë angazhimin tonë kryesor gjatë këtij viti. Marrja prej Akademisë së Shkencave, në bashkëpunim me ASHAK-un, e rolit organizator në hartimin e tri projekteve madhore shqiptare, realizon një prej objektivave kryesorë të reformës, atë të rolit strategjik në zhvillimin cilësor të shkencave albanologjike.

 

Për realizimin e kësaj ndërmarrjeje të madhe pranë Akademisë së Shkencave do të ngrihet qendra e botimeve albanologjike e enciklopedike (QBAE), hap për të cilin kërkohet dhe pëlqimi i kësaj Asambleje.

 

Ndërkohë, janë hartuar preventivat orientuese e platformat paraprake të domosdoshme për fillimin e punës zbatuese, në bashkëpunim me përfaqësues të ASA-s, me anëtarë të Asamblesë e të komisioneve. Ato janë konsultuar me ASHAK-un dhe është konfirmuar miratimi në parim i tyre.

 

Bashkëngjitur projektvendimi i Kryesisë:

 

Për ngritjen e njësisë së kërkim-studimit Qendra e botimeve albanologjike dhe enciklopedike.

 

Kryesia e Akademisë së Shkencave, për realizimin e detyrave themelore të saj, në përputhje me misionin sui generis të saj, si promotore strategjike në zhvillimin e shkencave albanologjike;

 

Për të organizuar, bashkërenduar dhe realizuar hartimin dhe botimin e disa veprave madhore albanologjike, projekte për të cilët është rënë dakord dhe janë përfshirë në protokollin e bashkëpunimit, për t’u ndërmarrë së bashku me Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Kosovës;

 

Nisur nga mbështetja në parim për financim të këtyre projekteve nga Këshilli i Ministrave, e të konkretizuar me VKM e dates 20.01.2021, për dhënien e një fondi prej 100 milionë për to;

 

Pas marrjes së pëlqimit prej Asamblesë së saj, Seksionit të Shkencave Shoqërore dhe Albanologjike dhe prej komisioneve përkatëse;

 

Bazuar në nenin 19 të Ligjit nr. 53/2019 Për Akademinë e Shkencave në Republikën e Shqipërisë;

 

Vendosi:

 

  1. Pranë Akademisë së Shkencave ngrihet njësia e kërkim-studimit me emërtimin Qendra e Botimeve Albanologjike dhe Enciklopedike (QBAE);

 

  1. Detyrat themelore të QBAE janë: organizimi, bashkërendimi e realizimi i punës për hartimin e botimin e veprave madhore: Enciklopedia Shqiptare, Fjalori i madh i shqipes, Historia e shqiptarëve (për të huajt) dhe Historia e letërsisë shqipe;

 

  1. Drejtimi ekzekutiv-administrativ dhe ai shkencor i QBAE, do të bëhet gjegjësisht nga: Drejtori i Qendrës së Projekteve dhe të Koordinimit Shkencor, në cilësinë e drejtorit ekzekutiv, bibliotekarja e ASH në cilësinë e sekretares teknike dhe akad. Pëllumb Xhufi, prof. Neritan Ceka, akad. Jani Thomai, prof. Valter Memisha, prof. Emil Lafe e akad. Ilirjan Malollari për anën shkencore, si dhe Sekretari Shkencor i ASH.

 

  1. Në përbërje të QBAE, me propozim të drejtuesve shkencorë dhe pas konsultimit me komisionet e përhershme dhe me institucionet e tjera bashkëpunuese, ngrihen redaksitë dhe strukturat ndihmëse, me propozim të këshillit shkencor dhe drejtorit ekzekutiv, e vendim të Kryesisë.

 

  1. QBAE financohet nga buxheti i shtetit dhe nga donacionet e mundshme;

 

  1. Fondi prej 100 milion lekë akorduar Akademisë së Shkencave, vihet në dispozicion të QBAE për realizimin e projekteve të sipërpërmendura. Ky fond, si dhe financimet e tjera të mundshme, do të pasqyrohen e ndiqen në një llogari më vete dhe veprimet financiare do të kryhen nga sektori i finances, nën përgjegjësinë e kancelarit.

 

  1. Mënyra dhe masa e shpërblimit a e pagimit të anëtarëve të QBAE, të redaksive dhe strukturave ndihmëse, do të përcaktohen me vendim të veçantë të Kryesisë, referuar pozicioneve të ngjashme në institucionet kërkimore e ato të arsimit të lartë, rregulluar me kontratat përkatëse;

 

  1. QBAE duhet të realizojë detyrat e saj e brenda një periudhe 2-3-vjeçare. Gjatë gjithë kësaj periudhe ajo do të raportojë para Kryesisë dhe Asamblesë, si për ecurinë e punës së saj ashtu dhe për shpenzimet e kryera.

 

 

Më shumë

Promovohet studimi monografik “Banda kombëtare “Vatra”, një histori unike shqiptaro-amerikane” e autorit akad. Vasil S. Tole

Monografia “Banda Kombëtare Vatra”, një histori unike shqiptaro-amerikane e autorit akademik Vasil S. Tole, që i kushtohet historisë së ardhjes së vullnetarëve shqiptaro-amerikanë në vitin 1920 për të nxitur ndjenja entuziaste besimi dhe frymë atdhetare në popull, pas rikonfirmimit të Pavarësisë me Kongresin e Lushnjes, u promovua në Akademinë e Shkencave të Shqipërisë. […]

“Western Balkans Youth Orchestra”: Orkestër e re kundër konflikteve të vjetra

Ata vijnë nga vende që përpara 30 vjetësh luftonin brutalisht njeri-tjetrin. 25 të reja e të rinj takohen tani në turne koncertesh për të bërë muzikë së bashku. “Western Balkans Youth Orchestra” nis turneun e koncerteve.   Ata të gjithë janë fëmijë të luftës, të të ashtuquajturave „luftëra të Jugosllavisë”. Tani ata takohen për […]

Shqipëria në Panairin Ndërkombëtar të Librit në Torino, me më shumë se 200 tituj

Shqipëria dhe letërsia e saj janë të pranishme edhe këtë vit, me një stendë të posaçme, në Panairin Ndërkombëtar të Librit, edicioni i 33-të i të cilit zhvillohet në Torino nga data 14 deri më 18 tetor 2021.   I vizituar çdo vit nga qindra mijëra vizitorë nga e gjithë Italia, Panairi Ndërkombëtar […]

Zbulohet stera 2300-vjeçare në sitin arkeologjik të Bylisit

Neritan Ceka: I përket shekullit III para Krishtit. Stera është e gjatë 50 metra dhe e thellë 8 metra dhe e mbuluar nga një sistem harqesh. Kërkimet arkeologjike në Bylis kanë nisur nga njësia e re “ArkeoBylis” e ngritur në Akademinë e Shkencave, kryesuar nga Neritan Ceka. Skënder Muçaj: Janë zbuluar dhe objekte të […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara