Saturday 10 June 2023
Saturday 10 June 2023

 

I-STORMS është një projekt evropian që synon të përmirësojë procedurat e paralajmërimit të hershëm dhe të mbrojtjes civile në emergjencat e stuhisë detare.

Projekti do të funksionojë përmes bashkëpunimit ndërkombëtar për të rritur politikat inovative dhe për të zhvilluar strategji të përbashkëta për të mbrojtur zonën Adriatiko-Jon nga stuhitë e detit.

Sistemi web I-STORMS është një kombinim i një sistemi të përbashkët të dhënash për ndarjen e matjeve dhe parashikimeve të oqeanit, një sistemi parashikimi multi-model, një gjeoportal dhe një vegël gjeo-vizualizimi interaktiv për të bërë rezultate të disponueshme edhe për publikun e gjerë.

Greqia, Shqipëria, Sllovenia dhe Kroacia ndajnë të njëjtat shqetësime dhe janë gjithashtu pjesë e projektit. Para tij, secili vend kishte metodën e tij, tani të dhënat ndahen. Me një buxhet prej 1.4 milion euro, I-STORMS financohet kryesisht nga Politika e Kohezionit të BE-së.

Planifikimi në kohë për një stuhi deti mund të jetë një mbrojtës i jetës. Përmbytja, është bërë një makth për shumë banorë.

Sidoqoftë, për të parashikuar dhe menaxhuar më mirë alarme, I-STORMS ka bërë të dhëna për valët, erën dhe baticën të disponueshme për të gjithë në kohë reale, me një aplikacion të zhvilluar nga studiuesit nga ekipi i Christian Ferrarin, raporton scan.

“Aplikacioni paraqet një hartë ku mund të zgjedhim çdo vend në pellgun Adriatik dhe Jon dhe në atë pikë, ne mund të shohim nivelet dhe mënyrën se si do të evoluojnë për disa ditë, dhe gjithashtu valët. Është e dobishme për të gjithë në kuptimi që është për njerëzit, por edhe për sistemet e mbrojtjes civile që duhet të menaxhojnë alarmin dhe menaxhimin e emergjencës, “tha studiuesi i ISMAR-CNR, Christian Ferrarin.

Më shumë

Glasgou, premtime të pamjaftueshme për të ngadalësuar ndryshimin e klimës

Shkencëtarët kanë bërë paralajmërime të ashpra se mos arritja e një marrëveshjeje për shkurtime shumë më të thella në emetimet e gazeve që shkaktojnë efektin serrë do të rezultojë në ndryshime katastrofike dhe të pakthyeshme të klimës. Por, shpresat tashmë po zbehen se konferenca e OKB-së për klimën në Skoci do të rezultojë […]

Ruajtja dhe promovimi i vlerave të basenit ujor të Drinit

Nevoja gjithnjë e më e madhe për ruajtjen dhe promovimin e vlerave të ekosistemit të basenit të Drinit, ku përfshihen lumejtë Drin e Buna dhe tre liqenit; ai i Shkodrës, Prespës dhe Ohrit, bashkoi sot në pikën turistike të Shirokës, në bregun e liqenit, përfaqësues të organizatave mjedisore dhe studiues, si pjesë e […]

Ndotja e ajrit/ OBSH: Më i rëndë nga se mendohej, 7 milionë vdekje në vit

Kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Tedros Adhanom Ghebreyesus ka konfirmuar që ndotja e ajrit është një fenomen më i rrezikshëm nga sa mendohej. Më të rrezikuarit janë ata që jetojnë në vende të varfra dhe mesatare, për shkak të mbështetjes në karburantet fosile për zhvillimin ekonomik. OBSH e barazon ndotjen e ajrit me […]

Ulja e emetimeve të gazeve gjatë 2020-ës nuk ndihmoi për klimën

Rënia e emetimeve të karburanteve fosile gjatë mbylljes së pandemisë globale të vitit të kaluar nuk ka ngadalësuar ritmin e ndryshimit të klimës dhe bota mbetet prapa synimeve për uljen e emetimeve të karbonit, bëhet e ditur në një raport të OKB-së.   Organizata Botërore e Meteorologjisë njoftoi se rënia e emetimeve të […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara