e enjte 9 dhjetor 2021
e enjte 9 dhjetor 2021

 

Organizatat studentore shqiptare i thanë BIRN se vaksinimi i studentëve nuk duhet të jetë i detyrueshëm, megjithëse ata mbështesin në parim vaksinimin kundër COVID-19.

 

Vaksinimi i nxënësve, studentëve dhe punonjësve të arsimit, së bashku me punonjësit e shëndetësisë, u bë i detyrueshëm në Shqipëri në gusht dhe, ndërsa viti i ri akademik është shtyrë për një javë, vendi ka filluar “vaksinimet masive” në çdo universitet.

 

Rigels Xhemollari, një ekspert i të rinjve dhe arsimit, i cili drejton “Qendresa Qytetare”, që fokusohet në arsimin në Shqipëri, tha për BIRN se ata mbështesin vaksinimin e studentëve, por jo vaksinimin e detyrueshëm.

 

“Kemi rezerva për politikat e ndërmarra për studentët. Në Shqipëri sot me urdhër të ministrit ndalohet hyrja në universitet pa vaksinë, por në asnjë mjedis tjetër social nuk kërkohet vaksina. Nuk u kërkua dje në stadium, në podiumet e politikanëve apo në festimet e organizuara nga bashkitë, ”tha ai.

 

Ai shtoi se autoritetet gjithashtu nuk kanë komunikuar siç duhet me studentët për rreziqet e mundshme të goditjeve, por vetëm i detyruan ata të marrin vaksinën.

 

BIRN pyeti Ministrinë Shqiptare të Shëndetësisë të Mërkurën për numrin e përgjithshëm të studentëve që janë vaksinuar deri më tani, dhe iu tha se të dhënat “janë në progres”.

 

Media raportoi të mërkurën se Universiteti i Elbasanit do të organizojë një takim me studentët këtë të enjte për t’i informuar ata rreth vaksinave; shkalla e vaksinimit në këtë universitet mbetet e ulët.

 

Glevio Tabaku, nga Bordi Kombëtar i Studentëve, i tha BIRN se vaksinimi i detyrueshëm nuk është mënyra e duhur për t’u afruar studentëve, dhe një plan komunikimi i duhur ishte i nevojshëm për t’iu afruar atyre dhe për t’i bërë ata të gatshëm të vaksinoheshin.

 

“Sipas raportit tonë të dytë, të zhvilluar në 26-27 Shtator, vetëm 31 përqind e studentëve raportojnë se janë vaksinuar dhe vetëm 13 përqind thonë se do të vazhdojnë të vaksinohen,” tha ai.

 

Sipas tij, problem tjetër është edhe shtyrja e vitit të ri akademik dhe plani për studentët e pavaksinuar.

 

“Si do të menaxhohen studentët e pavaksinuar që duan të ndjekin mësimet në auditor dhe jo në internet ose përmes prezantimit të një testi PCR çdo javë?” pyeti ai.

 

Ndërkohë, mediat kanë raportuar se shkalla e vaksinimit tek studentët mbetet e ulët.

 

Shpallja për vaksinat e detyrueshme për studentët u bë fillimisht në fund të gushtit dhe studentët u paralajmëruan që të vaksinohen deri në shtator, por afati është shtyrë. Studentët e pavaksinuar do të duhej të tregonin periodikisht teste PCR, ose të ndiqnin mësimet në internet.

 

Ministrja e Arsimit Evis Kushi deklaroi më 6 tetor se fillimi i vitit të ri akademik do të shtyhej nga 11 në 18 tetor, për t’u përqëndruar në vaksinimin masiv të studentëve.

 

Në fillim të shtatorit, zëvendësministrja e Shëndetësisë Eugena Tomini tha se vaksinimi kundër COVID-19 gjithashtu do të bëhej i detyrueshëm për punonjësit e administratës, punonjësit e policisë, farmacistët dhe teknikët e laboratorit.

 

Më shumë

Jakup Ferri – Heroi i çështjes kombëtare

Ishte viti 1832 kur u lind në Plavë Jakup Ferri. Në rininë e tij mori pjesë aktive në kryengritjet e viteve ’40-’50 kundër pushtuesve osmanë dhe reformave centralizuese të Portës së lartë. Në vitet 1874-1876 Jakup Ferri ishte një nga drejtuesit kryesorë që kundërshtoi inkursionet aneksioniste të Malit të Zi, kështu ai u bë […]

Pse flamuri ynë e ka shqiponjën me dy krena?

Flamuri ynë kombëtar me shenjën e tij dalluese shqiponjën dy krenare ka një histori të lashtë dhe të lavdishme. Si shenjë ushtarake, shqiponja me një kokë njihet në vende të ndryshme qysh nga koha antike, midis tyre dhe në Perandorinë Romake. Në Perandorinë Bizantine, si shenjë e perandorëve, shqiponja u përdor në trajtën […]

Festime në Vlorë për 109-vjetorin e shpalljes së Pavarësisë

Flamuri Kombëtar i Shqipërisë u ngrit sot në Vlorë në 109- vjetorin e shpalljes së Pavarësisë. Qindra banorë të Vlorës dhe të ardhur nga hapësirat shqiptare dolën tek Monumenti i Pavarësisë në Sheshin e Flamurit, që sot ishte i rrethuar nga punimet ndërtimore. Krerët e lartë të shtetit shqiptar; Presidenti, Kryeministri, Kryetarja e Parlamentit […]

109 Vjet Shtet Shqiptar

“Në Vlonë, më 15/28 të vjeshtës së tretë 1328/1912. Pas fjalëvet që tha Z. Kryetari Ismail Kemal Beu, me të cilat tregoi rrezikun e math në të cilin ndodhet sot Shqipëria, të gjithë delegatët me një za venduan që Shqipëria me sot të bahet në vehte, e lirë e e mosvarme.” Gëzuar Pavarësinë! Në […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara