e shtunë 8 maj 2021
e shtunë 8 maj 2021

 

Gjatë vitit 2020, paraja në formën e Cash-it jashtë sistemit bankar që ka qarkulluar në vendin tonë, ka arritur në rekorde historike.  Sipas të dhënave të Bankës së Shqipërisë, paraja në kanalet jo-zyrtare ishte në fund të dhjetorit në 2.8 miliardë euro, duke u rritur vetëm gjatë vitit të shkuar me gjysmë miliardi Euro.

 

Kjo është shtesa më e lartë e parasë Cash që prej vitit 2002, kur datojnë edhe statistikat e bankës qendrore mbi këta agregatë.

 

Krahasuar me nëntorin, paraja jashtë bankave u rrit me 100 milion Euro, ndërsa në total gjatë 5 viteve të fundit është shtuar me 800 milion Euro.  2020-a është viti me peshën më të lartë të rritjes së parasë në qarkullim.

 

Një dekadë më parë ky agregat monetar ishte dy herë më  i ulët se sot, 1.58 miliardë Euro, ndërsa prej 2013 “cash-i” në ekonominë tonë është rritur me 40%, 18% vetëm gjatë vitit që lamë pas, raporton klan.

 

Njëkohësisht me paranë jashtë bankave, janë rritur edhe depozitat me afat dhe llogaritë rrjedhëse të individëve e bizneseve.

 

Ekzekutivi ka marrë një sërë masash për të ulur qarkullimin e parasë jashtë bankave në ekonomi, duke detyruar hapjen e llogarive bankare edhe për bizneset e vogla dhe mos pranimin e dy bilanceve në banka për dhënien e kredive për kompanitë private, por pavarësisht kësaj, ky fenomen vetëm është rritur.

 

Më shumë

FMN parashikon rimëkëmbje më të madhe ekonomike

Fondi Monetar Ndërkombëtar parashikon që përshpejtimi i shpërndarjes së vaksinave kundër koronavirusit, në kombinim me stimujt fiskalë dhe monetarë, do të ndihmojnë rritjen e ekonomisë globale këtë vit dhe vitin e ardhshëm.   Huadhënësi global tha në raportin e ri, të publikuar të martën, se ekonomia e botës pritet të rritet për 6 për […]

Banka e Shqipërisë parashikon rritje ekonomike me 4.9% për këtë vit

Banka e Shqipërisë parashikon se ekonomia shqiptare do të rritet me 4.9% për këtë vit dhe 4.1% për vitin e ardhshëm. Guvernatori Gent Sejko, tha sot pas mbledhjes së Këshillit Mbikëqyrës se aktiviteti ekonomik është në përmirësim gradual, por ekonomia neglet ende nën nivelet e para pandemisë. Sipas tij, rritja e vëllimit të […]

Projekti për Gazin Natyror të Lëngshëm në Shqipëri mund të fillojë në vitin 2023

Në foto: Termocentrali i Vlorës     Presidenti i kompanisë amerikane që synon futjen e Gazit të Lëngshëm Natyror (GNL) në Shqipëri, thotë se ky burim energjie do të plotësonte nevojat për energji në vend dhe do ta kthente atë në një pikë për eksportin e tij në vende të tjera të Ballkanit. Steven Kobos, […]

Shpenzimet për rindërtimin ecuri të dobët edhe në janar, realizohet më pak se 1% e fondit të planifikuar

Qeveria shqiptare premtoi transparencë maksimale në përdorimin e fondeve të rindërtimit të pasojave të tërmetit shkatërrues të 26 nëntorit 2019, por tani kur kanë kaluar 14 muaj nga ngjarja nuk ka evidenca të sakta, përveç faktit se fondet po shpenzohen me ritme shumë më të ulëta se planifikimi.   Vitin e kaluar, sipas […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara