Saturday 30 September 2023
Saturday 30 September 2023

 

Të ardhurat në buxhetin e shtetit ranë me 220 milionë euro për 5 muajt e parë të vitit krahasuar me një vit më parë, duke pësuar një tkurrje me 15%.

 

Mbledhja e taksave për Majin është më e ulëta në të gjithë muajt e këtij viti, për shkak se bizneset paguajnë mbi xhiron e kryer në Prill, një muaj i cili pati dhe ditët më të mëdha të bllokimit të bizneseve për shkak të pandemisë.

 

Tatimi mbi Vlerën e Shtuar dhe Tatimi mbi Fitimin, patën mosrealizimin më të madh të të ardhurave si shkak i rënies së konsumit dhe shtyrjes e pagesës së taksave për bizneset dhe individët.

 

Me mosrealizim janë të gjithë taksat: akciza, taksat kombëtare, sigurimet shoqërore dhe tarifat që vilen nga pushteti vendor.

 

Qeveria nga ana e saj ka rritur shpenzimet për dhënien e paketave për ndihmën ekonomike dhe papunësinë, ndërsa në Maj ka nisur edhe financimin e ndërtimit të disa veprave në infrastrukturë.

 

Kjo situatë ka rritur me 60 herë krahasuar me një vit më parë deficitin në buxhetin e shtetit, i cili rezulton 215 milionë euro.

 

Pritet që në Qershor të ardhurat në buxhet të kenë një përmirësim për shkak të hapjes së ekonomisë. Sipas të dhënave të INSTAT tregtia me jashtë pësoi një rritje në Maj krahasuar me Prillin si për eksportet dhe importet, por sërish nëse krahasohet me Majin e 2019-s, eksportet kanë rënë me 200 milionë euro dhe importet me 105 milionë euro.

Më shumë

Politikat e copëtuara për bujqësinë

Shqipëria është vendi më bujqësor në Europë, me këtë sektor jetik që sjell gati 19% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB). Pavarësisht rënies së fortë në krahasim me fillimin e viteve ’90, kjo peshë është shumë më e lartë se mesatarja e Bashkimit Europian (2%) dhe gati dy herë më e lartë se […]

Shqiptarët shpenzuan 13.6 milionë euro në 9 muaj për të siguruar pronat, si ndahet tregu mes kompanive

Për nëntë muajt e parë të këtij viti, shqiptarët shpenzuan rreth 1.67 miliardë lekë ose rreth 13.6 milionë euro për sigurimin e pronave.   Të dhënat nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare (AMF) tregojnë se primet e shkruara bruto nga sigurimet e pronës u rritën me 31% krahasuar me të njëjtën periudhë të një […]

Drafti: Rritet kufiri i pagës së pataksueshme në 40 mijë lekë, përgjysmohet nga 30-50 mijë lekë, pragu për shtresën e mesme bëhet 200 mijë lekë

Nga korriku i vitit 2022 pritet që të ndryshojë sërish tatimi mbi pagat, duke rritur si dyshemenë për kufirin e pataksueshëm të pagës minimale në 40 mijë lekë (nga 30 mijë lekë që është sot), po ashtu dhe kufirin mbi të cilin pagat taksohen me normën maksimale prej 23%, në 200 mijë lekë, nga […]

Çmimet e naftës shtrenjtohen për herë të gjashtë në pak muaj, arrijnë 184 lekë, afër rekordit historik

Çmimet e karburanteve kanë shënuar një tjetër rritje ditët e fundit, për herë të gjashtë radhazi në vetëm pak muaj.   Në pikat e tregtimit të“Kastrati”, më i madhi në vend për shumicën dhe pakicën, nafta tregtohet me 184 lekë, ose 8 lekë më shumë se më parë. Benzina është shtrenjtuar në 186 lekë, […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara