e premte 3 dhjetor 2021
e premte 3 dhjetor 2021

 

Peshkatarët në lagunën e Karavastasë po përgatiten për hapjen e sezonit të peshkimit.Veç vështirësive që hasin në ruajtjen e peshkut në temperatura të larta, ata po përballen me një fenomen që 3 vitet e fundit është bërë mjaft shqetësues.

 

Gaforrja blu, një specie e cila vitet e fundit është shtuar se shumti në këto zona. Sipas peshkatarëve të lagunës, gaforrja blu i ka hapur atyre probleme të mëdha si në lagunë ashtu dhe në rrjetat të cilat përdoren nga kanalet rreth saj.

 

Llazar Xharo prej 40 vitesh peshkatar thotë që kjo gaforre është shumë agresive.

 

Gaforrja blu po i shkatërron dhe rrjetat e peshkatarëve të cilët detyrohen pas nxjerrjes nga uji të rrjetave t’i lënë gaforret në diell të ngordhin e më pas t’i shtypin për të pastruar rrjetën pa dëmtuar edhe atë pak peshk që do nxjerri rrjeta nuk e merr dot pasi është i dëmtuar nga copëtimi i gaforres .

 

Peshkatarët përpiqen ta pastrojnë këtë zonë të rezervatit 2 herë në ditë nga gaforret, dhe nxjerrin deri në 4 kuintale, të cilat më pas i groposin për të mos ndotur ambientin. TCH

 

 

 

Më shumë

Inteligjenca amerikane: Ndryshimet klimatike do të sjellin tensione

Ndryshimet klimatike do të çojnë në rritjen e tensioneve ndërkombëtare, paralajmëron komuniteti i inteligjencës amerikane. Sipas raportit të publikuar, vendet do të zihen për mënyrat e reagimit, ndërsa efektet do të ndihen më së shumti në vendet e varfra, të cilat kanë më pak kapacitete për t’u përshtatur. Raporti vlerëson ndikimin e klimës në […]

Ulja e emetimeve të gazeve gjatë 2020-ës nuk ndihmoi për klimën

Rënia e emetimeve të karburanteve fosile gjatë mbylljes së pandemisë globale të vitit të kaluar nuk ka ngadalësuar ritmin e ndryshimit të klimës dhe bota mbetet prapa synimeve për uljen e emetimeve të karbonit, bëhet e ditur në një raport të OKB-së.   Organizata Botërore e Meteorologjisë njoftoi se rënia e emetimeve të […]

Raporti i BE: 76.5% e ujërave në Shqipëri të shkëlqyera, zonat e plazhit me ndotjen më të madhe

Publikohet raporti i Bashkimit Europian për cilësinë e ujërave detare por edhe në tokë, ku Shqipëria renditet e 20-a nga 30 shtete të monitoruara.   Sipas raportit 76.5 për qind e ujërave në Shqipëri kanë kualitet të shkëlqyer, 95.8% kanë cilësi të pranueshme dhe 4.2% klasifikohen si zona të ndotura.   Renditja sipas […]

Raporti i OKB-së për klimën, “kod i kuq për njerëzimin”

Sipas një raporti të Kombeve të Bashkuara për Ndryshimet Klimatike, njerëzit pa dyshim janë fajtorë për ndryshimet globale të klimës – ndërsa kërkohen urgjentisht shkurtime masive të gazrave që shkaktojnë efektin serrë nëse bota dëshiron të shmangë një ngrohje katastrofike. Gjetjet e raportit janë miratuar nga 195 qeveri në botë.   Në ishullin […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara