Saturday 10 June 2023
Saturday 10 June 2023

 

Për katër muaj duhet të arrihet ajo që nuk ka funksionuar katër vitet e fundit: Komisioni i BE paraqet plane ambicioze për një sistem të ri azili – shqyrtim paraprak në kufijtë e jashtëm dhe jo kuota shpërndarjeje.

 

Për katër muaj duhet të arrihet ajo që nuk ka funksionuar katër vitet e fundit: Komisioni i BE paraqet plane ambicioze për një sistem të ri azili. Një sistem i ri evropian për azilin pritet të lehtësojë vendet e mesdhetare të BE-së pa mbingarkuar vendet e tjera anëtare. Në “Paktin e Ri mbi Migracionin dhe Azilin” të paraqitur në Bruksel të Mërkurën, Komisioni i BE parashikon procedura të përshpejtuara në kufij.

 

 

Procedurë gjithëpërfshirëse në kufijtë e jashtëm

 

Propozimet e reja bazohen në një sistem të shkallëzuar në të cilin azilkërkuesit që kanë hyrë në mënyrë të parregullt duhet t’i nënshtrohen një procedure gjithëpërfshirëse në kufijtë e jashtëm të BE-së. Ata duhet të regjistrohen dhe identifikohen, të kontrollohen për gjendjen shëndetësore dhe rreziqet të mundshme që mund të paraqesim për sigurinë në BE.

 

 

Gjithashtu në kufi do të vendoset pjesërisht për të drejtën për azil. Ky do të ishte rasti, për shembull, për njerëz që vijnë nga vende të tilla që nuk kanë gjasa të marrin azil. Megjithatë “procedura normale e azilit” do të vazhdojë të jetë e mundur.

 

 

Strehim ose ndihmë për dëbimin e azilkërkuesve

 

Ndërsa azilkërkuesit e refuzuar do të riatdhesohen sa më shpejt që të jetë e mundur, të tjerët mund të shpërndahen në vendet e tjera të BE-së. Por vendet anëtare nuk janë të detyruar, por mund të pranojnë vullnetarisht të strehojnë azilantë të miratuar. Në rast se nuk duan ta bëjnë këtë gjë ata duhet të ndihmojnë për dëbimin e azilkërkuesve të refuzuar, pra të marrin pjesë në programin “return sponsorship”.

 

P.sh. nëse Hungaria nuk pranon të strehojë azilkërkues që gjenden në Greqi, ajo duhet të ndihmojë për dëbimin e tyre në Afganistan. Deri tani nuk është vendosur por Komisioni i BE dëshiron që të në fund të merret një vendim sipas së cilit të gjitha shtetet anëtare të detyrohen ose të pranojnë të strehojnë refugjatë ose të ndihmojnë për dëbimin e tyre. Ideja e kuotave të detyrueshme të shpërndarjes së refugjatëve në BE nuk ekziston më.

 

 

Seehofer mbështet planet e reja

 

Propozimet dhe për ligjet e reja për azilin dhe masat shoqëruese do të diskutohen në Parlamentin e Evropës dhe në Këshillin e BE-së. Ministri i Brendshëm gjerman Horst Seehofer mbështet idenë e dëbimit e menjëhershem të azilkërkuesve të cilëve u refuzohet kërkesa nga vendet ku ata hyjnë në BE.

 

Në rast se shumica e atyre që hyjnë përmes kufijve të jashtëm të BE-së mund të dëbohen nga vendet ku hyjnë, problemi i shpërndarjes së atyre që u miratohet kërkesa merr një formë krejt të dryshme, tha ai.

 

Përfaqësues të shoqërisë civile i kritikuan planet e reja për reformimin e politikës së azilit në BE.  dw

 

Më shumë

Merkeli më e preferuar se Macroni për të drejtuar Evropën

Mijëra qytetarë të BE e vlerësojnë Gjermaninë si përfaqësuese të besueshme të interesave të tyre. Evropianët, madje edhe francezët do ta preferonin Merkelin si lidere përpara presidentit Macron, shkruan Auron Dodi. Kandidatët për kancelarë në zgjedhjet parlamentare këtë vit në Gjermani mund të ëndërrojnë për kuotat e mbështetjes të kancelares Merkel. Në fund të […]

Konfuzion në lidhje me hyrjen e personave të vaksinuar në BE

Rregullat e hyrjes në BE për njerëzit e vaksinuar janë të pakuptueshme, sepse çdo shtet anëtar bën të vetën. Nevojë për sqarim ka edhe për Ballkanin.   Çertifikata e vaksinimit e BE që hyri në fuqi zyrtarisht në 1 korrik është një dokument, i cili supozohet se lehtëson udhëtimet brenda BE. Por atë mund […]

Francezët ndëshkojnë Macron, partia e presidentit pikiatë në zgjedhjet rajonale!

Francezët mbështeten konservatorët në raundin e parë të zgjedhjeve rajonale duke i nxjerrë ata fitues me votën e tyre, e duke renditur në vend të pestë partinë e presidentit Emmanuel Macron.   Konservatorët e shohin kështu shumë më real shansin për ta përmbysur Macronin vitin që vjen. Partia e ish presidentit, Sarkozy, Les Republicans […]

Cila do të jetë politika e jashtme gjermane nën një kancelar Armin Laschet?

Konservatori Laschet dëshiron ta zhvillojë Evropën me një bërthamë shtetesh vullnetare, të orientuara te Gjermania dhe Franca. Ai ka për ushtrinë, Kinën e Rusinë pikëpamje të ndryshme nga Të Gjelbrit, shkruan Auron Dodi. Fjalimi programatik i Armin Lashetit, kryetarit të partisë së kancelares Merkel, CDU dhe kandidatit për kancelar të CDU/CSU-së i drejtohej si […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara