Albanian Profile
e martë 22 qershor 2021
e martë 22 qershor 2021

 

Autoritetet boshnjake kanë prishur një kishë ortodokse serbe që ishte ndërtuar në mënyrë të paligjshme në tokën që gjendej nën pronësinë e një gruaje boshnjake. Vendimi vjen pas një beteje ligjore 20-vjeçare që u shqyrtua edhe në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut. Kisha ishte ndërtuar në oborrin e boshnjakes Fata Orlovic në fshtatin Konjevic Polje. Prishja e kishës erdhi pas një vendimi të vitit 2019 që u kërkonte autoriteve të bënin një gjë të tillë. Në bazë të vendimit, Bosnja duhet të dëmshpërblejë familjen Orlovic me 31, 000 euro.

👉 Kisha u ndërtua gjatë Luftës së Bosnjës, menjëherë pasi zonja Orlovic dhe familja e saj u dëbuan nga fshati që gjendet rreth 20 kilometra në lindje të Srebrenicës. Burri i zonjës Orlovic ishte mes 8 mijë burrave dhe djemve mysliman të Bosnjës që u vranë nga forcat serbe në Srebrenicë në vitin 1995. Masakra e Srebrenicës njihet ndërkombëtarisht si gjenocidi i vetëm në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore.

 

 

Më shumë

Bosnja rrezikohet nga katastrofa humanitare

Një katastrofë humanitare po e kërcënon Bosnjën e Hercegovinën. Disa kambe të menaxhuara nga OKB’ja e ku ndodhen qindra emigrantë që vijnë më së shumti nga vendet në luftë, po zbrazen nga autoritetet e Sarajevës.   Dy kampe në rajonin e Krajinës  janë zbrazur dhe me qindra janë dërguar në afërsi të Bihaçit, ku […]

Presidenti i serbëve të Bosnje-Hercegovinës: Kriza zhduket kur të zhduket Bosnja

Një nga udhëheqësit e Bosnje-Hercegovinës ka bërë sërish thirrje për ndarjen e vendit, duke premtuar se do të bllokojë vendimmarrjen në qeveri.   Milorad Dodik, udhëheqësi i serbëve të Bosnjës, një nga tre zyrtarët që formojnë institucionin e presidentit në Bosnje Hercegovinë, tha se kriza politike në vend do të zhduket vetëm kur të […]

25 vite pas luftës në Bosnje, Mostari mbetet i ndarë në bazë etnike

Mostari ishte qyteti që ndodhej në vijën e parë të konfliktit më vdekjeprurës të Europës pas Luftës së Dytë Botërore, 25 vite pasi u shkatërrua nga lufta, banorët thonë se qëndrojnë ende të ndarë.   Prej vitit 1992 deri në 1995, në Luftën e Bosnjës u vranë 100 mijë njerëz. Në ndërtesa janë ende […]

Thirrje ndërkombëtare Bosnjës që t’i kthejë fëmijët nga Siria dhe Iraku

Tri organizata të shoqërisë civile për promovimin dhe mbrojtjen e të drejtave të fëmijëve iu kanë bërë thirrje insitucioneve të Bosnje dhe Hercegovinës që sa më shpejt që të jetë e mundur të ndërmarrin masat e duhura për kthimin dhe riintegrimin në shoqëri të fëmijëve të luftëtarëve të Bosnjës, në Siri dhe Irak. “Duke marrë […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara