e diel 25 korrik 2021
e diel 25 korrik 2021

 

Më 24 qershor 1939, Faik Konica njoftohet nga Sekretari Amerikan i Shtetit Cordel Hull për ndërprerjen e misionit diplomatik shqiptar në Uashingon.

 

Në vitin 1926 Ahmet Zogu emëroi Faik Konicën ministër fuqiplotë në SHBA. Këtë detyrë ai e mbajti deri më 24 qershor të vitit 1939.

 

Në kuadër të pushtimit italian të Shqipërisë Sekretari Amerikan i Shtetit Cordel Hull njoftoi Faik Konicën për ndërprerjen e marrëdhënieve diplomatike ndërmjet dy vendeve. Ambasada shqiptare në Uashington u mbyll zyrtarisht, megjithatë Hull vazhdoi të ofronte mbështetjen amerikane për një Shqipëri të çliruar.

 

Në vijim po japim disa dokumente që ruhen në fondet e AQSH-së në lidhje me Faik Konicën dhe linkun e tyre.

https://katalogu.arkiva.gov.al/public/categories/203674-korrespondence-ndermjet-mekembesise-dhe-ministrise-se-puneve-te-jashtme-per-te-plotesuar-kerkesen-e-faik-konices-drejtuar-duces-mbi-pagimin-e-4-000-dollareve-si-rroge-e-prapambetur-nga-regjimi-i-zogut-per-te-kthyer-ate-ne-sherbim-te-politikes-italiane?fbclid=IwAR3Uc7-4ajzUX5aiUfE2kLASRCV1m0Wu7ImXvTReHxaHTiPNK2fltyMkvQE

 

 

 

 

 

 

Më shumë

Më 5 qershor të vitit 1920 filloi lufta e shqiptarëve për çlirimin e Vlorës

Lufta e Vlorës ishte një luftë e armatosur e popullit shqiptar për çlirimin e krahinës së Vlorës nga pushtuesit italianë dhe për bashkimin e saj administrativ me pjesën tjetër të Shqipërisë. Forcat italiane ishin vendosur në Vlorë gjatë Luftës së I Botërore. Vendimi për fillimin e Luftës së Vlorës u mor nga përfaqësuesit e […]

“Historia e Shqiptarëve”: Projekti që do të qartësojë historinë

15 historianë, arkeologë dhe studiues nga Shqipëria dhe Kosova, kanë nisur punën për hartimin e projektit “Historia e Shqiptarëve”. Ai ka në qendër rishikimin dhe botimin e dy vëllimeve historike, për periudhën nga mesjeta deri në Pavarësinë e Kosovës. Projekti do të drejtohet nga akademiku Pëllumb Xhufi dhe profesor Neritan Ceka. “Ky tekst është […]

Komiteti i Janinës – 3 maj 1877

Komiteti i Janinës u formua në Janinë më 3 maj të vitit 1877. Qëllimi i komitetit ishte mbrojtja e tokave shqiptare nga rreziku i copëtimit nga shtetet fqinje. Në këtë organizatë nacionaliste u përfshinë shqiptarë të viseve jugore të vendit nën drejtimin e Abdyl bej Frashërit. Gjatë Krizës Lindore të viteve 70 të shekullit […]

Beteja e Sfetigradit (1-4 Maj 1448)

Beteja e parë e Sfetigradit u zhvillua në vitin 1448. Ajo ishte një nga betejat kryesore të ushtrisë shqiptare, e komanduar nga Skënderbeu, kundër ushtrisë osmane. U zhvillua prej 14 majit deri në fund të korrikut. Ushtria osmane komandohej nga vetë Sulltan Murati II. Më 14 maj pararoja e saj arriti në Dibrën e […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara