e shtunë 4 dhjetor 2021
e shtunë 4 dhjetor 2021

 

 

Presidenti Vladimir Putin mori pjesë në seancën plenare të Forumit Ndërkombëtar “Java e energjetikës ruse”, që zhvillohet tani në Moskë. Ja disa teza kryesore nga fjala e tij:

 

Sipas rezultateve të vitit të kaluar konsumi global i energjisë primare u ul në 4.7%. Kjo ishte goditja më serioze për këtë degë në 70 vitet e fundit.

 

Vendet anëtare të OPEK dhe shtetet që nuk janë pjesë e kësaj organizate arritën të organizojnë një ndërveprim efektiv, në kushtet e pandemisë të sigurojnë qëndrueshmëri në degën e naftës dhe, çfarë është veçanërisht e rëndësishme, të krijojnë kushtet për aktivitetin e investimeve.

 

Rritja e çmimeve të gazit në Europë ishte pasojë e deficitit të energjisë elektrike dhe jo e kundërta. Gjatë gjithë dhjetëvjeçarit të fundit hap pas hapi energjia europiane u mbush me të meta në sistem. Pikërisht këto edhe çuan në një krizë të thellë të tregut në Europë.

 

Rezultatet aktuale tregojnë se bashkëpunimi i vendeve tona ka të gjitha shanset për zhvillimin e mëtejshëm, mund të përfshijë drejtime shtesë, përfshirë shfrytëzimin e teknologjive të reja ekologjike të nxjerrjes dhe përpunimit të hidrokarbureve, shkëmbimin e praktikave më të mira të evidencës dhe uljes së gjurmës së karbonit.

 

Një nga faktorët kryesorë që përcakton zhvillimin e energjisë botërore në një përspektivë afatgjatë është, sigurisht, ndryshimi i klimës. Rusia është plotësisht e vetëdijshme për mprehtësinë e sfidave në këtë sferë. Ne shohim dhe ndjejmë të gjitha kërcënimet dhe rreziqet ndaj të gjithë njerëzimit, të gjithë planetit, e sapo u tha, edhe ndaj vendit tonë.

 

Axhenda për ndryshimet klimatike nuk duhet të kthehet në një armë për promovimin e interesave ekonomikë dhe politikë të vendeve të caktuara. Ne duhet të krijojmë së bashku rregulla transparentë, të drejtë, të qartë dhe të njëjtë për të gjithë, të cilat do të veprojnë në një nivel global.

 

Rusia mbështet iniсiativat ndërkombëtare për mbrojtjen e klimës, përmbush të gjitha detyrimet që ka ndërmarrë. Gjatë dekadave të ardhshme ne synojmë të sigurojmë vëllimin më të ulët se në Bashkimin Europian të emetimeve neto të gazrave serë.

 

Një punë e madhe po realizohet për modernizimin e industrisë së energjisë elektrike dhe sektorit së strehimit e shërbimeve publike.

Sigurisht, do të vazhdojmë të mbështesim edhe më tej nisma të tilla.

 

Do të shtoj se në praktikë Rusia do të punojë për neutralitetin e karbonit të ekonomisë së saj, kemi vendosur një pikë referimi konkrete – jo më vonë se viti 2060.

 

Mbrojtja e klimës është një detyrë e përbashkët, detyrë e të gjithë njerëzimit. Na pret një punë e madhe, padyshim e ndërlikuar, intensive, e cila kërkon përfshirjen e një rrethi të gjerë specialistësh, drejtuesish të kompanive, organizatave publike dhe të shteteve.

Situata aktuale në botë tregon se çështjet e mbrojtjes së klimës duhet të zgjidhen në lidhje të ngushtë me planet e zhvillimit të degëve të ekonomisë, para së gjithash me sektorin e energjetikës.

 

 

 

 

http://kremlin.ru/events/president/news/66916?fbclid=IwAR2yUV2VtXbDy3EHRdjAmzqtMuj_xIaUjMS5OtWp3rkMOaNUXQEBCJHk5Yk

Më shumë

Shtetet e Bashkuara dhe Kina befasojnë me një deklaratë të përbashkët për klimën

Shtetet e Bashkuara dhe Kina befasuan takimin botëror për klimën COP26, që po mbahet në Glasgou, me një deklaratë të përbashkët, në të cilën zotohen se do të ndërmarrin veprime për të kufizuar ngrohjen globale gjatë dekadës së ardhshme.   Deklarata u bë ndërsa delegatët hynë në orët e fundit të negociatave për […]

Britania paralajmëron qytetarët se mund të ekstradohen në Hong Kong

Ligji i sigurisë kombëtare, të cilin Kina vendosi kohët e fundit në Hong Kong po shkakton shqetësime. Britania ka paralajmëruar disa nga qytetarët e saj se ata mund të përballen me arrestim dhe ekstradim në ish-koloninë britanike nëse udhëtojnë në vende të treta që kanë marrëveshje ekstradimi me Kinën.   Në qershor të […]

SHBA, 10 mln dollarë për të gjetur “kokat” e grupit kriminal “REvil”

Zyrtarët amerikanë bënë të ditur se Uashingtoni ka ngritur padi ndaj dy personave, të dyshuar si pjesë e grupit kriminal REvil, lidhur me një valë sulmesh kibernetike, përfshirë një rast që çoi në mbylljen e përkohshme të fabrikës më të madhe të përpunimit të mishit në botë, si dhe sulme të tjera ndaj […]

OKB: 45 milionë njerëz kërcënohen nga uria

Rreth 45 milionë njerëz në të gjithë botën janë aktualisht të kërcënuar nga uria, tha Organizata e Kombeve të Bashkuara.   Sipas Programit Botëror të Ushqimit (WFP), situata është veçanërisht e rëndë në Afganistan. Shefi i këtij programi, David Beasley, u bëri thirrje individëve të pasur që të ndihmojnë me donacione.   Ai […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara