e mërkurë 20 janar 2021
e mërkurë 20 janar 2021

 

Në Raportin e Konkurrencës Globale të këtij viti, Forumi Ekonomik Botëror vlerëson aftësitë e vendeve për të përballuar dhe marrë veten nga rrënimi i shkaktuar nga pandemia e koronavirusit.

 

Për shkak të pandemisë dhe pamundësisë për të grumbulluar të dhënat e duhura, është pezulluar vlerësimi dhe rënditja për vendet. Nga ana tjetër, raporti shqyrton faktorët që ndihmojnë ekonomitë që të menaxhojnë më mirë dhe marrin veten nga pandemia.

 

Raporti vëren se recesioni i thellë ekonomik, i shkaktuar nga infeksionet, vazhdon të ketë pasoja të thella ekonomike dhe sociale. Ndërsa asnjë shtet nuk ka dalë i padëmtuar, disa vende janë më të fuqishme se të tjerat. Drejtoresha menaxhuese e Forumit Ekonomik Botëror Saadia Zahidi thotë se vendet me aftësi të përparuara dixhitale kanë qënë më të suksesshme në zhvillimin ekonomik gjatë pandemisë.

 

“Vendet që kanë nivel më të lartë të dixhitalizimit në ekonomitë e tyre dhe që kanë qënë në gjendje të adaptohen shpejt tek puna nga shtëpia, ato vende ja dolën më mirë, dhe në veçanti popullata e tyre, sepse ishin në gjendje të ruanin vendet e punës,” tha zonja Zahidi.

 

Raporti vë në dukje Hollandën, Zelandën e Re, Zvicrën, Estoninë dhe Shtetet e Bashkuara, si vende që kanë patur rezultate gjatë situatës së pandemisë. Autorët e raportit thonë se vendet me masa të fuqishme sigurie shoqërore dhe sisteme të fuqishme të kujdesit shëndetësor, kanë arritur të përballojnë efektet më të rënda të pandemisë.

 

Zonja Zahidi thotë se një numër institucionesh ndërkombëtare i këshillojnë qeveritë që të përdorin paketa stimuluese për të mbështetur ekonomitë dhe punonjësit e tyre gjatë kësaj periudhe të vështirë. Në të njëjtën kohë, thotë ajo, qeveritë duhet të fillojnë të zhvendosen në një fazë pak më dinamike në përgatitjet për një periudhe pas pandemisë.

 

“Kjo nuk do të thotë që qeveritë nuk kanë nevojë të vazhdojnë të bëjnë disa investime, të vazhdojnë të japin mbështetje. Mund të mos jetë një skemë afatshkurtër, por përkundrazi mund të jetë mbështetje afatgjatë për sigurinë që i lejon punonjësit të dalin nga roli aktual dhe të marrin mbështetje financiare, të jenë në gjendje për rikualifikim, të ritrajnohen dhe pastaj të kalojnë në një profesion të së ardhmes.”

 

Zonja Zahidi thotë se rikuperimi nga koronavirusi për vendet me të ardhura të pakta ose me borxhe të larta do të jetë më i vështirë se për ekonomitë e përparuara. Ajo thotë se nevojitet një marrëveshje ndërkombëtare për të mbështetur këto vende në një periudhë afatshkurtër në mënyrë që ato të përparojnë.

 

Ajo shton se këto vende do të kenë nevojë për mbështetje nga bashkësia ndërkombëtare për pak kohë që ta marrin veten nga ndikimi shkatërrues i koronavirusit ndaj ekonomive të tyre.voa

Më shumë

Raporti i BERZH: Rritet korrupsioni, PPP-të rrezikojnë borxhin, ulet eficienca e gjykatave

Reforma në Drejtësi nuk ka dhënë efektet e pritshme në luftën kundër korrupsionit. Ky është thelbi i raportit më të fundit të BERZH për Shqipërinë.   Raporti i fundit i tranzicionit i Bankës Europiane për Rimdërtim dhe Zhvillim , i cili këtë vit është përqëndruar në rëndësinë që ka roli i shtetit për […]

BB: Arritjet në kapitalin njerëzor në Shqipëri mund të jenë të qendrueshme edhe në kushtet e pandemisë

Sipas Raportit të Bankës Botërore, Indeksi i kapitalit njerëzor, përpara COVID-19, bota ishte më e shëndetshme dhe arsimuar se kurrë më parë. Shqipëria është ndër 10 vendet që janë përmirësuar më shumë gjatë 10 vjecarit të fundit në arsim dhe shëndetësi. Cfarë duhet të bëjë Shqipëria dhe vendet e tjera që të ruajnë arritjet […]

Krahasuar me një dekadë më parë, këtë vit 126000 nxënës më pak në bankat e arsimit 9 vjeçar

Numri i nxënësve në shkolla është duke u tkurrur me shpejtësi dhe kjo është më e dukshme në arsimin 9-vjeçar. Rënia e lindshmërisë dhe emigracioni i lartë janë dy faktorët që po zbrazin shkollat, dhe do të bëhen sfidë për zhvillimin e qëndrueshëm të vendit. Sipas të dhënave të INSTAT, numri i nxënëseve në […]

50 mijë persona mbetën të papunë si pasojë e krizës që shkaktoi pandemia e COVID-19

50 mijë persona rezultojnë të kenë humbur vendin e punës, gjatë 6 mujorit të parë të këtij viti, nën efektin kryesisht të pandemisë së COVID 19-ës. Sipas të dhënave të Anketës së forcave të Punës, të publikuara nga Instituti shqiptar i Statistikave, INSTAT, në fund të tremujorit të dytë përllogariteshin 1.224.823 të punësuar, ndërkohë […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara