e martë 26 tetor 2021
e martë 26 tetor 2021

 

Agjencia Amerikane për Media Globale (USAGM) emëroi autorin dhe diplomatin Robert Reilly si drejtor të ri të Zërit të Amerikës, pozitë që ai e ka patur nga viti 2001 deri në 2002.

 

Në një email për stafin e agjencisë të mërkurën, shefi i ekzekutiv i USAGM Michael Pack tha se përvoja dhe roli drejtues i zotit Reilly në Zërin e Amerikës do t’i shërbejë për mirë kësaj agjencie.

 

“Bob i ka kushtuar karrierën e tij, në fakt ia ka arritur të çojë përpara interesin kombëtar dhe politikën e jashtme të SHBA,” shkruante zoti Pack.

 

Zoti Reilly citohej në email të thoshte: “Kam qenë gjithmonë një mbështetës i patundur i misionit të Zërit të Amerikës, për t’i treguar botës përvojën amerikane.”

 

Zoti Reilly është drejtor i Institutit Westminster, një organizatë studimore e ngritur në vitin 2009 për të promovuar lirinë dhe që ka në fokus kërcënimet nga ideologjia ekstremiste.

 

Ai është autor i disa librave si “America on Trial” (Amerika në gjyq), botuar në fillim të këtij viti; “Making Gay Ok: How Rationalizing Homosexual Behavior Is Changing Everything” (Ta bësh të qënurit gay të pranueshme: Si po e ndryshon gjithçka racionalizimi i sjelljes homoseksuale) në 2015; dhe “The Closing of the Muslim Mind” (Mbyllja e mendjes myslimane) në 2011.

 

Zëri i Amerikës e kontaktoi zotin Reilly me telefon të mërkurën, por ai tha se nuk mund t’i përgjigjej telefonatës.

 

Drejtori në detyrë i Zërit të Amerikës Elez Biberaj njoftoi në një email për stafin të martën vonë se do të kthehej në pozicionin e tij si drejtor i sektorit të Euroazisë në Zërin e Amerikës pasi të vinte drejtori i ri.

 

 

Zoti Biberaj la të kuptonte se gjashtë muajt e kaluar kanë qenë periudha më sfiduese në historinë e fundit të Zërit të Amerikës. Ai theksonte se “disa zyrtarë të USAGM nuk respektuan rregullat, protokollet dhe proceset, që unë i konsideroj të paprekshme”, duke shtuar se “përpjekjet për të shkelur pavarësinë e gazetarëve të Zërit të Amerikës kërcënuan të minonin besueshmërinë tonë të fituar me shumë punë”, por pa hyrë në detaje.

 

Që nga emërimi i zotit Pack në USAGM në qershor, krerët e rrjeteve të kësaj agjencie janë shkarkuar ose kanë dhënë dorëheqjen; ai ka ndaluar miratimin e rinovimit të vizave për gazetarët e huaj që punojnë për agjencinë dhe të emëruarit e tij politikë kanë kryer hetime të brendshme ndaj gazetarëve dhe redaktorëve.

 

 

Muajin e kaluar një gjyqtar federal tha se disa nga vendimet e zotit Pack si kreu i USAGM shkelnin të drejtat e Amendamentit të Parë të Kushtetutës, që gëzojnë gazetarët. Gjyqtari urdhëroi zotin Pack të ndalte ndërhyrjen në mbulimin e lajmeve të Zërit të Amerikës si dhe kryerjen e hetimeve mbi gazetarët e saj. Megjithatë zoti Pack ruan kompetencën për të zgjedhur një drejtor të ri të Zërit të Amerikës.

 

Presidenti Donald Trump e emëroi zotin Michael Pack si kreun ekzekutiv të USAGM më shumë se dy vjet më parë, por Senati nuk pranoi ta shqyrtonte kandidaturën e tij, deri në qershor të këtij viti. Agjencia Amerikane për Mediat Globale mbikëqyr Zërin e Amerikës, Radion Azia e Lirë, Radion Evropa e Lirë dhe transmetuesit e tjerë ndërkombëtarë të financuar nga SHBA.

 

Emërimi tre-vjeçar i jep kreut ekzekutiv kompetenca të gjera për të punësuar dhe pushuar drejtuesit e rrjeteve. Megjithatë, një legjislacion që është në pritje për shqyrtim në Kongres mund t’i kufizojë këto kompetenca dhe të kërkojë nga kreu ekzekutiv që të marrë miratimin e një bordi këshillimor dypartiak të emëruar nga presidenti për veprimet e tij.

 

Më shumë

Kina, Rusia dhe Afganistani, çështjet kryesore në takimet e Sekretarit Austin në Bruksel

Kina, Rusia dhe Afganistani, çështjet kryesore në takimet e Sekretarit Austin në Bruksel   Sekretari amerikan i Mbrojtjes Lloyd Austin përfundoi udhëtimin e tij në Evropë të premten pas përfundimit të takimit të ministrave të mbrojtjes të NATO-s në Bruksel, i cili u përqendrua në çështjet që lidheshin me Kinën, Rusinë dhe Afganistanin.   […]

Jo vetëm anglisht: Si humbasin dijet dhe zhduken gjuhët 

Nëse nuk botohen në gjuhën angleze studimet shkencore mbeten shpesh pa u vënë re pavarësisht sa të rëndësishme janë. Dhe kur gjuhët e vogla zhduken, bashkë me të humbasin edhe dije të vlefshme shkencore. Tradicionalisht rezultatet e kërkimeve shkencore publikohen në gjuhën angleze në revista shkencore. Kjo është mënyra e vetme për tu perceptuar […]

Samit ndërkombëtar për talebanët në Moskë

Zyrtarë të lartë talebanë zbarkuan në Moskë për të marrë pjesë në një samit ndërkombëtar të organizuar nga Rusia. Në fokus të samitit janë zgjerimi i njohjeve ndërkombëtare për qeverinë talebane që mori kontrollin e vendit në muajin gusht, pas tërheqjes së plotë të ushtrisë amerikane.   Siguria e rajonit që vazhdon të […]

AI dënon sulmin ndaj lirisë së shprehjes gjatë pandemisë

Organizata ndërkombëtare Amnesty International (AI) thotë se gjatë pandemisë Kina, Rusia dhe shumë vende të tjera kanë vendosur “ligje shtypëse” që kanë kufizuar të drejtën e lirisë së shprehjes dhe kanë heshtur kritikët.   Sulmet ndaj lirisë së shprehjes nga qeveritë kanë pasur “një ndikim shkatërrues në aftësinë e njerëzve që të sigurojnë informacion […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara