e shtunë 18 shtator 2021
e shtunë 18 shtator 2021

 

Qytetarët këto ditë po përballen me rritje çmimesh duke filluar nga produktet bazë të bulmetit, perimet dhe deri tek kafet në bar-restorante.

Këto pohime mbështeten edhe nga statistikat e indeksit të çmimeve që konfirmojnë se në krahasim me vitin e kaluar vijmë me një rritje 2.1% ku ndikimin më të fortë e ka etur grupi i ushqimeve. Eksperti i ekonomisë, Arbër Agalliu shprehet se ka dy faktorë kryesorë për rritjen e çmimeve:

 “E para është hapja e ekonomisë, e cila ka rritur kërkesën për produkte dhe normalisht rriten dhe çmimet. E dyta është barra fiskale shumë e lartë tek bizneset dhe që shkarkohet te konsumatori final”

Nga krahu tjetër kjo rritje çmimesh duhet monitoruar nga autoritetet shprehet ai:

 “Po flasim për një rritje nga sot,  nesër të çmimeve dhe kjo mund të jetë një mënyrë edhe e tregtarit për të kompensuar humbjet. Duhet që institucionet të monitorojnë me kujdes të ruajnë standardet e produkteve dhe të ofrojnë një çmim që bën sens për konsumatorin shqiptar.”

 

 

Më shumë

Varfëria në konsum rrit varësinë e inflacionit nga çmimet e frutave dhe perimeve

Duke qenë se gati gjysma e shpenzimeve të shqiptarëve kanalizohen në blerjen e ushqimeve, çmimet e tyre janë përbërësit kryesor të inflacionit në vend, pra luhatshmerisë së përgjithshme të çmimeve.   Banka e Shqipërisë në një analizë të posaçme për këtë çështje vë në dukje se inflacioni ka varësi të lartë ndaj çmimeve të […]

Individët po i mbajnë bonot e thesarit deri në fund të maturimit, bie tregu i titujve të qeverisë

Tregu i Titujve të Qeverisë për periudhën janar-qershor 2021 ka shënuar ulje në 6 muajt e parë të viti. Sipas të dhënave të Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare (AMF) transaksionet për “shitje nga portofoli i ndërmjetësit  financiar” ishin 1.45 miliardë lekë për 6 mujorin e parë, duke rënë me 17.2% me bazë vjetore. Tkurrja […]

Në gjashtë mujorin e parë të vitit më tepër mallra u transportuaran nëpërmjet hekurudhës

Gjatë gjysmës së parë të vitit volumi i mallrave të transportuar me hekurudhë llogaritet 14.9 milionë ton-kilometër.   Sipas raportit të publikuar së fundmi nga INSTAT volumi i mallrave të transportuar me hekurudhë u rrit me 23,3 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2020-ës.   Por volumi i mallrave të transportuara […]

Shqipëria fiton 164 mln € nga tregtia me Kosovën, humbet 134 mln € me Serbinë

Sipas INSTAT Shqipëria realizon rreth 10% të shkëmbimeve tregtare me rajonin dhe partner kryesor ka Kosovën me 220 milionë euro eksporte në vit.   Sipas të dhënave nga Kosova kemi një bilanc pozitiv me 164 milionë euro më shumë, ndërsa nga Serbia marrim më shumë mall dhe bilanci është negativ me 134 milionë […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara