e mërkurë 19 janar 2022
e mërkurë 19 janar 2022

 

Humbjet e energjisë elektrike në rrjet pësuan rritje me 7.7% gjatë 3-mujorit të parë të këtij viti, në raport me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Sipas Bilancit të Energjisë, të publikuar nga Instituti i Statistikave, rritja më e madhe e humbjeve u shënua në transmetim me 43.9%, ndërkohë që humbjet në shpërndarje u rritën me 4.1%. Humbjet teknike në shpërndarje, të cilat shkaktohen si pasojë e rrjeteve të amortizuar u rritën me 8,1%, ndërsa humbjet joteknike, ku përfshihen dhe vjedhjet e energjisë kanë shënuar një rënie me 2,6%, krahasuar me tremujorin e parë të vitit 2020.

 

Ndërkaq, përmirësim të ndjeshëm ka patur prodhimi i energjisë elektrike, i favorizuar nga situata hidrike. Sipas të dhënave, prodhimi neto vendas u rrit me 2,2 herë duke, arritur vlerën 3.344 GWh nga 1.546 GWh energji të prodhuar në tremujorin e parë të vitit 2020. Hidrocentralet publike dominuar prodhimin për këtë periudhë me 56.5%, ndërsa hidrocentralet private dhe koncensionare prodhua 43,2% të energjisë totale. Ndërkaq, sa i takon energjisë së prodhuar nga impiantet fotovolatike rezulton se kjo sasi përbën vetëm 0.3% të totalit.

 

Në total, energjia në dispozicion u rrit me 8.5%. Rritja e prodhimit të energjisë ka favorizuar eksportet, ndërkohë që importi shënoi një rënie të ndjeshme. Sipas INSTAT, në periudhë janar-mars u importua 99 GWh energji apo 89,2% më pak se i njëjti 3-mujor i 2019-ës. Ndërkohë që, eksporti bruto i energjisë elektrike arriti vlerën 1.147GWh, duke u rritur me 3,3 herë.

 

Grafik

 

PRODHIMI I ENERGJISË GWh

 

1.546 3-MUJORI 2020

 

3.344 3-MUJORI 2021

 

IMPORTI I ENERGJISË GWh

 

917  3-MUJORI 2020

 

99      3-MUJORI 2021

 

Më shumë

Politikat e copëtuara për bujqësinë

Shqipëria është vendi më bujqësor në Europë, me këtë sektor jetik që sjell gati 19% të Prodhimit të Brendshëm Bruto (PBB). Pavarësisht rënies së fortë në krahasim me fillimin e viteve ’90, kjo peshë është shumë më e lartë se mesatarja e Bashkimit Europian (2%) dhe gati dy herë më e lartë se […]

Shqiptarët shpenzuan 13.6 milionë euro në 9 muaj për të siguruar pronat, si ndahet tregu mes kompanive

Për nëntë muajt e parë të këtij viti, shqiptarët shpenzuan rreth 1.67 miliardë lekë ose rreth 13.6 milionë euro për sigurimin e pronave.   Të dhënat nga Autoriteti i Mbikëqyrjes Financiare (AMF) tregojnë se primet e shkruara bruto nga sigurimet e pronës u rritën me 31% krahasuar me të njëjtën periudhë të një […]

Drafti: Rritet kufiri i pagës së pataksueshme në 40 mijë lekë, përgjysmohet nga 30-50 mijë lekë, pragu për shtresën e mesme bëhet 200 mijë lekë

Nga korriku i vitit 2022 pritet që të ndryshojë sërish tatimi mbi pagat, duke rritur si dyshemenë për kufirin e pataksueshëm të pagës minimale në 40 mijë lekë (nga 30 mijë lekë që është sot), po ashtu dhe kufirin mbi të cilin pagat taksohen me normën maksimale prej 23%, në 200 mijë lekë, nga […]

Çmimet e naftës shtrenjtohen për herë të gjashtë në pak muaj, arrijnë 184 lekë, afër rekordit historik

Çmimet e karburanteve kanë shënuar një tjetër rritje ditët e fundit, për herë të gjashtë radhazi në vetëm pak muaj.   Në pikat e tregtimit të“Kastrati”, më i madhi në vend për shumicën dhe pakicën, nafta tregtohet me 184 lekë, ose 8 lekë më shumë se më parë. Benzina është shtrenjtuar në 186 lekë, […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara