e shtunë 19 qershor 2021
e shtunë 19 qershor 2021

 

Sipas një studimi të fundit nga China-CEE Institute me seli në Hungari, tregtia dypalëshe midis Kinës dhe Shqipërisë, ka pësuar rritje të konsideruesheme në tremujorin e parë të vitit 2021.

Të dhënat sipas tremujorit tregojnë se importet nga Kina në tremujorin e parë të vitit 2021 janë rritur me 32% dhe eksportet shqiptare në Kinë në tremujorin e parë të vitit 2021 u rritën me 84 %.

Në vlera monetare absolute, për importet nga Kina në Shqipëri të dhënat tregojnë se në Janar ka një rritje prej +19%, në Shkurt një rritje prej +1% dhe në Mars ka një rritje prej +96%.

Në vlera monetare absolute të eksporteve shqiptare në Kinë, të dhënat tregojnë në Janar rritje prej +132.7%, në Shkurt një rritje prej +9.63% dhe në Mars një rritje eksponenciale me +250%.

Në analizimin e të dhënave është e qartë se disa kategori janë ndikuar nga pandemia më shumë se të tjerat. Megjithatë, trendi i kategorive të caktuara të mallrave të tilla si makineritë dhe pajisjet, tekstilet, artikujt me bazë metali dhe plastika janë akoma pika kryesore e mallrave kineze në Shqipëri.

 

Kërcimi kryesor nga një tremujor në tjetrin janë produktet kimike, perimet dhe mjetet e transportit. Nëse do të analizojmë vlerën totale të importeve nga Kina në Shqipëri në terma të përgjithshëm vlera më e lartë regjistrohet në muajin Mars 2021 nëse krahasohet një vit më parë. Kjo gjithashtu ka kuptim logjistikisht duke marrë parasysh që fabrikat kineze nuk ishin operacionle në shkallë të plotë gjatë muajve të parë të vitit 2020.

Në lidhje me eksportet shqiptare në Kinë padyshim që zgjerimi në grupe është më i ulët sesa ai i importeve.

Duke marrë parasysh se shumica e eksporteve shqiptare në Kinë janë mineral kromi 60%, mineral bakri 20%, është e dukshme nga vlerat e mësipërme se tendenca nuk po ndryshon shumë. Nga ana tjeter, është premtuese të shihet që të paktën në vitin 2021 ekziston një dritare e re e eksporteve, përkatësisht perimeve dhe ushqim të përgatitur.

Një vit më parë këto kategori ishin në vlerat zero, ndërsa në 2021 edhe nëse ishte shumat janë modeste, është ende një shenjë e mirë e fillimit.

Vlera totale e eksportit shqiptar në Kinë për sa i përket vlerës së përgjithshme, është regjistruar në muaji Mars 2021 nëse krahasohet me të njëjtin vit më parë.

 

 

Më shumë

Projekti për Gazin Natyror të Lëngshëm në Shqipëri mund të fillojë në vitin 2023

Në foto: Termocentrali i Vlorës     Presidenti i kompanisë amerikane që synon futjen e Gazit të Lëngshëm Natyror (GNL) në Shqipëri, thotë se ky burim energjie do të plotësonte nevojat për energji në vend dhe do ta kthente atë në një pikë për eksportin e tij në vende të tjera të Ballkanit. Steven Kobos, […]

Raporti vjetor – Portit i Durrësit, përpunoi mbi 3.8 milionë tonë mallra

Kryeson Terminali Perëndimor, në të cilin u ruajt trendi i 2019-ës, me një rritje prej 35 mijë tonë mallra më shumë   Gjatë 12-muajve në Portin më të madh të vendit, janë përpunuar rreth 3 milionë e 882 mijë tonë mallra gjithsej.   Sipas të dhënave Statistikore të Autoritetit Portual Durrës, vetëm në Terminalin […]

Fasonet po sjellin më shumë të ardhura se turizmi

Sektori fason shënoi një rritje të ndjeshme të ardhurave në tremujorin e tretë të vitit 2020. Mbështetur në të dhënat e bilancit të Pagesave të Bankës së Shqipërisë, të ardhurat për shërbimet e përpunimit të mallrave të porositësve nga jashtë vendit arriti në 125 milionë euro, në rritje me 30 milionë euro krahasuar me tremujorin […]

Biznesi, nis zbardhja e aksionerëve anonimë – Përcaktohen procedurat e regjistrimit në QKB të pronarëve të vërtetë, gjoba deri 10 mijë USD

Ndërsa ka hyrë në fuqi që në verën e këtij viti Ligji për zbardhjen e pronarëve apo aksionerëve të vërtetë të bizneseve, Këshilli I Ministrave ka miratuar këtë javë procedurat përmes të cilave ata do të regjistrohen në Qendrën Kombëtare të Biznesit si dhe në regjistrin e posaçëm që do krijohet për këtë qëllim. […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara