e shtunë 23 janar 2021
e shtunë 23 janar 2021

 

 

Rritja e infektimeve me COVID 19 në Qarkun e Gjirokastrës po sjell pasoja për shumë biznese të prodhimit dhe shërbimeve.

 

Qindra punëtorë po humbasin vendet e punës nga mbyllja sidomos e njësive të veshjeve, ndërsa pasoja negative ka sjellë për zonat ndërkufitare edhe bllokimi punësimit sezonal në Greqi.

 

 

Shërbimet sociale po trajtojnë një numër të kufizuar personash me ndihmë ekonomike, ndërsa nevojat janështuar javëte fundit me rritjen e shifrave të të prekurve nga koronavirusi.

 

Rritja e ndejshme e infektimeve me COVID 19 javët e fundit në Qarkun e Gjirokastrës po shoqërohet me masa të autoriteteve në mbylljen e sipërmarrjeve ku janë punësuar qindra vetë. Krahasnjësive të shërbimit ku janë gjetur shkelje të protokolleve shëndetësore autoritetet kanë mbyllur sidomos disa nga njësitë e prodhimit të veshjeve me porosi.

 

“Masat synojnë ndërprerjen e zinxhirit të transmetimit të virusit”, thotë për Zërin e Amerikës shefi i Inspektoriatit Shtetëror Shëndetësor në Gjirokastër Edi Sinoimeri. Sipas tij “mbyllja është e përkohshme dhe realizohet në bashkëpunim me njësitë e kujdesit shëndetësor mbi bazë të gjetjeve të rasteve të infektimit”.

 

Zoti Sinoimeri thotë se pas plotësimit të detyrabe të lëna nga inspektorët një seri biznesesh mund t`i rikthehen punës. Mbyllja e përkohshme e bizneseve ka rritur papunësinë në këtë qark të prekur gjatë këtij viti edhe nga bllokimi turizmit në Qendrën Historike dhe pamundësia e banorëve të zonave ndërkufiatre për të udhëtuar për punë sezonale në Greqi.

 

Drejtoresha e Shërbimeve Sociale në Bashkinë e Gjirokastrës Albana Allushi thotë për Zërin e Amerikës se pandemia ka rritur nevojat për mbështetje ekonomike.

 

“Kategoria më e prekur janë njerëzit që nuk kanë qenë të siguruar apo të vetësiguruar dhe të cilët nuk kanë mundësi të krijimit të të ardhurave”, thotë zonja Allushi.

 

Bashkia kë mbështetur disa qindra familje me një paketë ushqimore dhe ka ofruar ndihma për disa kategori, por nevojat jetike mbeten të mëdha. Nga vlerësimet e Insitucioneve ndërkombëtare Shqipëria mbetet një nga vendet më të cënueshme nga Pandemia e Koronavirusit të cilat lidhen me karakteristikat e ekonomisë së vendit, si niveli i lartë i vetëpunësimit dhe informalitetit.

 

Sipas një vlerësimi të Bankës Botërore kryer në maj të këtij viti shkalla e varfërisë në Shqipëri mund të rritet duke shkuar në 40 % në skenarin e parë dhe 44 % në skenarin e dytë. Sipas skenarit më optimist, varfëria do të arrinte në nivelin e vitit 2012 dhe sipas skenarit me pesimist ajo do ishte e barabartë me nivelin e vitit 2005, thuhet në studimin e Bankës, për efektet pandemisë në vendet e Ballkanit Perëndimor ku përfshihet edhe Shqipëria.

 

 

Më shumë

Akademia e Shkencave miraton Përkufizimin Universal të Antisemitizmit

Institucioni ka promovuar historikisht studimin e Holokaustit dhe mësimet e tij; si i tillë, miratimi i përkufizimit të punës së IHRA është “një hap plotësisht i natyrshëm”.     JNS – Akademia e Shkencave e Shqipërisë, institucioni më i rëndësishëm shkencor i vendit, miratoi të enjten përkufizimin e punës së Aleancës Ndërkombëtare të Përkujtimit […]

177 vjet nga lindja e Atit të Kombit, Ismail Qemali

Udhëheqës i Lëvizjes Kombëtare Shqiptare. Lindi në Vlorë më 16 Janar 1844 në një nga familjet më të mëdha të Shqipërisë së Jugut. Pasi kreu shkollën fillore në vendlindje, vijoi studimet në shkollën plotore turke në Selanik, ku ishte internuar familja e tij dhe më pas kreu gjimnazin “Zosimea” në Janinë. Në vitin 1860 […]

Urgjenca Kombëtare bën bilancin: Në 2020 ndodhën 6248 aksidente rrugore me 159 viktima

Pavarësisht se viti 2020 ishte pjesësisht në karantinë dhe me dalje të kufizuara, aksidentet rrugore kanë regjistruar sërish një bilanc të errët. Sipas të dhënave, gjatë 2020, në të gjithë vendin janë regjistruar 6248 aksidente, ndërsa 159 persona kanë humbur jetën. Numrin më të lartë të aksidenteve e regjistron Tirana me 2631 aksidente, e […]

157 – vjetori i lindjes së Isa Boletinit

Isa Boletini i njohur si Isë Boletini u lind në Boletin afër Mitrovicës më 15 janar 1864 dhe u shua në Podgoricë më 23 janar 1916.   Është një ndër figurat qendrore kombëtare dhe kryengritës shqiptar në Vilajetin e Kosovës, pjesëmarrës në rini në veprimet e Lidhjes së Prizrenit. Më pas shërbeu si kryetar […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara