e premte 22 tetor 2021
e premte 22 tetor 2021

 

 

Nevoja gjithnjë e më e madhe për ruajtjen dhe promovimin e vlerave të ekosistemit të basenit të Drinit, ku përfshihen lumejtë Drin e Buna dhe tre liqenit; ai i Shkodrës, Prespës dhe Ohrit, bashkoi sot në pikën turistike të Shirokës, në bregun e liqenit, përfaqësues të organizatave mjedisore dhe studiues, si pjesë e projektit “Ora blu e Drinit”. Drejtuesja ekzekutive e organizatës “Well Point”, Aurora Zylaj, i tha Zërit të Amerikës se në këtë veprimtari ekspozohen rreth 30 foto të realizuara nga fotografët e jetës së egër si dhe promovohet libri “Tradita e lundrim-peshkimit në ujrat e Shkodrës”, një studim ky i studiuesit shkodran Zamir Tafilica.

 

“Këto foto janë të realizuara nga fotografët e jetës së egër, që janë kryesisht nga Shkodra. Ne këtu promovojmë jo vetëm fotografi, por, meqenëse nesër është dita e turizmit, ne promovojmë edhe destinacionet turistike në basenin e Drinit, i cili është baseni më i madh ujor në Shqipëri dhe përfshinë Shqipërinë edhe Kosovën. Ne këtu promovojmë jo vetëm biodiversitetin e vlerat natyrore, por edhe aktivitetet në fushën e ekoturizmit”.

 

Zonja Zylaj tha se është e nevojshme që t’i kushtohet më shumë kujdes ruatjes së vlerave të biodiversitetit në basenin e Drinit ku, sipas saj, vazhdojnë dëmtimet nga veprimtaritë e paligjëshme:

 

“Ka lloje të rrezikuara sikurse është pelikani kaçurel në Liqenin e Shkodrës, jo vetëm, por edhe disa lloje peshqish në Liqenin e Shkodrës dhe Lumin Buna, por edhe pjesë të tjera të basenit të Drinit. Kjo për shkak të disa aktiviteteve të paligjëshme që zhvillojnë njerëzit”.

 

Studiuesi Zamit Tafilica, autori i librit të sapobotuar “Tradita e lundrim-peshkimit në ujërat e Shkodrës” thotë se përmes tij ka dashut të përcjellë traditat e pasura në fushën e peshkimit dhe lundrimit të banorëve të bregut të Liqenit të Shkodrës.

 

Këto tradita të pasura të banorëve që jetojnë në brigjet e Liqenit të Shkodrës, thotë studiuesi Tafilica, janë dëmtuar gjatë viteve të fundit për shkak të braktisjes së interesave për liqenin dhe, në përgjithësi, për ujërat dhe lundrimin si dhe nga ndotjet dhe veprimtaritë e jashtëligjëshme.

 

“Unë e shikoj në një gjendje krize në këtë aspekt, e cila vazhdon prej 30 vitesh. Po e lëmë periudhën e diktaturës, por po flasim për sistemin e ekonomisë së tregut, të demokracisë. Shof që ka një neglizhencë totale, një abuzim, korrupsion. Këtu mund të ketë 30 vjet që bëhen projekte, por, po të shikosh rezultatet dhe të bësh bilancin pas 30 vjetësh, do të shikosh që shumë pak gjëra kanë ndryshuar”.

 

Studiuesi Tafilica thotë se ndryshe nga ana malazeze e liqenit, në pjesën shqiptare nuk po shfrytësohen mundesite që ofron liqeni i përbashkët i Shkodrës në drejtim të lundrimit për qëllime turistike. Qeveritë e të dy vendeve fqinje, Shqipërisë dhe Malit të Zi, prej të paktën 20 vetesh, kanë premtuar hapjen e pikëkalimeve kufitare ujore për të mundësuar lundrimin në linjën ujore Shkodër-Virpazar, por deri tani kjo nuk është realizuar.

 

 

 

Më shumë

Raporti i BE: 76.5% e ujërave në Shqipëri të shkëlqyera, zonat e plazhit me ndotjen më të madhe

Publikohet raporti i Bashkimit Europian për cilësinë e ujërave detare por edhe në tokë, ku Shqipëria renditet e 20-a nga 30 shtete të monitoruara.   Sipas raportit 76.5 për qind e ujërave në Shqipëri kanë kualitet të shkëlqyer, 95.8% kanë cilësi të pranueshme dhe 4.2% klasifikohen si zona të ndotura.   Renditja sipas […]

Malet nën pushtetin e zjarreve: Barinjve do iu ndalohet shfrytëzimi i kullotave

Vazhdoi edhe sot situata e rënduar me zjarret në malet e Qarkut të Vlorës, ku vatra më serioze është ajo në gadishullin e Karaburunit.   Rreth 500 trupa ushtarake, 50 automjete nga toka, si dhe 3 helikopterë nga ajri po bashkëpunojnë për të shuar zjarret, që rrezikojnë banesat dhe Parkun Kombëtar të Llogarasë.   Një […]

Tymi i djegies së plehrave mbulon Fierin

Qyteti i Fierit prej ditësh është mbuluar nga retë toksike të tymit që del nga fusha e mbetjeve urbane fare pranë qytetit.   Edhe pse koha është e mirë dhe me diell, rrezet e tij bllokohen nga reja e tymit të mbetjeve urbane. Zjarri ka rënë në fushën e mbetjeve në Mbrostar. Sasia […]

Ndotja e lumenjve nga mbeturinat dhe ujërat e zeza në Shkodër

Shkodra është një nga qytetet e Shqipërisë që rrethohet nga ujërat e lumenjve Buna, Drin dhe Kir si dhe nga ato të Liqenit të Shkdorës, i cili është edhe më i madhi në Ballkan. Por kjo pasuri natyrore e qytetit, sipas drejtuesit te shoqatës mjedisore “Eko Mendje”, Mirsad Basha, vazhdon prej vitesh të ndotet nga hedhja […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara