e martë 17 maj 2022
e martë 17 maj 2022

 

 

Teksa sot, më 16 tetor 2021, Shqipëria kujton 63 vjetorin e anëtarësimit në Organizatën e Kombeve të Bashkuara për Arsim, Shkencë dhe Kulturë, Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave publikon dy dorëshkrimeve të mirënjohura, Beratinus 1 dhe 2, të cilët u bënë pjesë e Regjistrit të Kujtesës së Botës në vitin 2005. Foto: AQSh.

 

***

 

Trashëgimia dokumentare e paraqitur nga Shqipëria dhe e rekomanduar për përfshirje në Regjistrin e Kujtesës së Botës në 2005.

 

Artikujt e emëruar janë dy Ungjijtë (kodikët) shumë të vjetër të gjetur në Berat, Shqipëri: “Beratinus 1”, që daton nga shekulli i gjashtë dhe “Beratinus-2” nga shekulli IX. Të dyja janë pjesë e shtatë “kodikëve vjollcë” që mbijetojnë sot. Dy nga “kodikët e purpurt” ruhen në Shqipëri, dy në Itali dhe një secili në Francë, Angli dhe Greqi.

 

“Beratinus-1”-shekulli i gjashtë është një Ungjill i shkruar me dorë në madhësi të mëdha. Ai përfaqëson një nga tre ose katër arketipet më të vjetër të Dhiatës së Re dhe është një pikë referimi e rëndësishme për zhvillimin e literaturës biblike dhe liturgjike në të gjithë botën. “Beratinus-2”-shekulli i nëntë përfshin dorëshkrimet e Ungjillit nga periudha standarde e tekstit. Disa paragrafë janë gjysmë-jocionalë. Për sa i përket stilit dhe moshës, është i krahasueshëm me Kodikun Grek 53 (Shën Petersburg). Ai përmban katër Ungjijtë e plotë.

 

Dy kodikët shqiptarë janë shumë të rëndësishëm për bashkësinë globale dhe zhvillimin e literaturës së lashtë biblike, liturgjike dhe hagiografike. Shtatë “kodikët e purpurt” u shkruan njëri pas tjetrit gjatë një periudhe prej 13 shekujsh, domethënë nga shekujt e gjashtë deri në shekullin e tetëmbëdhjetë. Dy kodikët përfaqësojnë një nga thesaret më të vlefshëm të trashëgimisë kulturore shqiptare.

 

http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/memory-of-the-world/register/full-list-of-registered-heritage/registered-heritage-page-2/codex-purpureus-beratinus/?fbclid=IwAR2r-N5Z0iLgdC2ueE_xa7NH7i4HTJF3B9zgNWJeMORdArKI0LVcPASRjvo

 

 

 

 

 

 

 

Më shumë

Më 7 nëntor 1944, në Berat u krijua “Circolo Italiano Garibaldi” (Rrethi Italian Garibaldi).

Si sot, më 7 nëntor 1944, në Berat u krijua “Circolo Italiano Garibaldi” (Rrethi Italian Garibaldi). Ky rreth u ndërtua nën frymën e një Instituti që mblidhte pranë tij partizanët italianë dhe jo vetëm (shtetas italian civil) të cilët duheshin organizuar nën një qendër nga ku më pas luftës të organizoheshin per t’u rikthyer […]

Në 12 tetor 1879 u themelua në Stamboll Shoqëria e të Shtypurit Shkronja Shqip

Kryetar i Shoqërisë ishte Sami Frashëri, kurse anëtarë qenë një grup patriotësh të kohës, disa prej tyre ndër më të njohurit e Rilindjes, si Abdyl Frashëri, Pashko Vasa, Jani Vreto, Hasan Tahsini, Koto Hoxhi, Zija Prishtina e të tjerë. Synimi kryesor i Shoqërisë, i ngritur nga Komiteti Qendror për Mbrojtjen e të Drejtave të […]

Pazari i Shkodrës, në vitet ’40, tek punuesit e opingave, ose siç u thonë në gegërisht apânga që datojnë nga shek shek V-IV p.e.s

Ja ku jemi sërish në Pazarin e Shkodrës, në vitet ’40, tek punuesit e opingave, ose siç u thonë në gegërisht apânga. A e dini se këto lloj këpucësh sipas dëshmive më të hershme arkeologjike u përkasin shek V-IV p.e.s? Tregojnë se kanë qenë element i kulturës ilire, sepse dalloheshin nga sandalet e tipit […]

Konferenca e Pezës (16 shtator 1942)

Më 16 shtator 1942 u mbajt Konferenca e Pezës. Në këtë konferencë morën pjesë përfaqësues të forcave antifashiste shqiptare me synim që të formohej një front i përbashkët lufte kundër okupatorit. Konferenca mori disa vendime të rëndësishme: 1- Krijimin e Frontit Antifashist Nacionalçlirimtar, ku do të bënin pjesë antifashistë pa dallim feje, krahine dhe […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara