e diel 24 tetor 2021
e diel 24 tetor 2021

 

 

Të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor bënë hapa para në ngushtimin e hendekut ekonomik me standardet e Gjermanisë në vitin 2019, por Shqipëria pati rezultate më të dobëta se vendet e tjera thotë një analizë Institutit të Vjenës për Studime Ndërkombëtare për procesin e konvergjencës.

 

Në vitin 2019 të ardhurat për frymë në Shqipëri iu afruan Gjermanisë me 0.2 pikë përqindje në raport me vitin 2018.

 

Të dhënat tregojnë se rezultatet më të mira në Rajon i kishte Mali i Zi, kur hendeku i të ardhurave për frymë me Gjermaninë u ngushtua me 2 pikë përqindje, më pas u rendit Serbia, ku hendeku i të ardhurave për frymë me Gjermaninë u ngushtua me rreth 1.5 pikë përqindje.

 

Rezultate më pozitive se Shqipëria në këtë krahasim kishin edhe Bosnja, Maqedonia dhe madje edhe Kosova.

 

Në 2019, procesi i konvergjencës vazhdoi pothuajse në të gjitha ekonomitë e Europës Juglindore përveç Turqisë, Rusisë dhe Bjellorusisë. Republika Çeke arriti në 76.9% të PBB së Gjermane me standardet e fuqisë blerëse. Sllovenia arriti 72.8% të PBB-së Gjermane.

 

Shpejtësia e konvergjencës në raport me Gjermaninë ishte më e lartë në vendet e BE më 2020.  Nëntë nga njëmbëdhjetë ekonomitë kanë fituar më shumë se 1 pikë përqindje. Rumania pati rezultatin më të lartë duke fituar barazi 3.8 pikë përqindje në raport me standardin gjerman.

 

Jashtë BE  vetëm Serbia, Mali i Zi dhe Kazakistani arritën më shumë se 1 pikë përqindje të konvergjencës në krahasim me Gjermaninë. Shqipëria kishte rezultatet me të dobëta në këtë krahasim.

 

Konvergjenca vijoi si në të ardhurat për frymë edhe në rritjen e pagave për punonjës. Më 2019 vetëm Turqia regjistroi një rënie, me 1.6 pikë përqindje krahasuar me 2018.

 

Rritjet më të mëdha të pagave në raport me Gjermaninë në vitin 2019 janë regjistruar në Rumani (3.9 pp), Hungari (3.4 pp) dhe Serbi (3.0 pp). Konvergjenca e pagave ishte më e fortë se ajo e PBB për frymë në 17 vende të CESEE në 2019, me diferencën më të madhe pozitive në Rusi, Ukrainë dhe Serbi.

 

Për nga krahasimi me fuqinë blerëse në krahasim me Gjermaninë rezultate ishin më të forta në Estoni (32 pp), Rusi dhe Mal të Zi (të dyja 31 pp).

 

Vendet jashtë BE-së kanë paga  tejet të ulëta në krahasim me Gjermaninë. Brenda këtij grupi, vetëm Mali i Zi dhe Bosnjë dhe Hercegovina regjistruan paga mbi 50% të fuqisë blerëse të  nivelit gjerman në 2019. Rezultatet e Shqipërisë ishin të dobëta edhe në fushën e pagave.

 

Instituti i Ekonomik i Vjenës vlerësoi se faktorët demografikë janë të rëndësishëm për formimin e proceseve të konvergjencës. Në disa rajone të tilla si Ballkani popullsia është në rënie, dhe arsye kryesorë është emigrimi në BE. monitor

 

Më shumë

Depozitat në euro shënuan rritje rekord për gushtin, gati 250 milionë euro më shumë

Depozitat bankare në monedhën europiane kaluan për herë të parë në gusht pragun e pesë miliardë eurove.   Të dhënat e Bankës së Shqipërisë treguan se sezoni veror nuk i zhgënjeu pritshmëritë për rritje të prurjeve të depozitave në euro. Në fund të muajit gusht, totali i depozitave në këtë monedhë arriti në […]

FAO: Çmimet globale të ushqimeve në rritje

Çmimet botërore të ushqimit shënuan rritje në gusht, pas dy muajsh rënie të njëpasnjëshme, njoftoi sot Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO).   “Indeksi i çmimeve të ushqimit të FAO-s u rrit 3,1 për qind nga muaji në muaj, mesatarisht me 127,1 pikë përqindje në gusht”, tha organi i […]

Rritet çmimi i bukës

Prej 2 javësh disa furra në vend kanë rritur çmimin e bukës me 10 lekë, duke e çuar në 80 lekë, me një shtrenjtim rreth 14%.   Anëtarë të Shoqatës të Prodhuesve të Bukës, Patiçerive dhe Brumrave thonë se së shpejti rritja e çmimit të bukës me 10 lekë do të ndodhë në […]

Indeksi i Dhomës Amerikane: Sërish rënie e besimit të biznesit në Shqipëri

Pandemia Covid-19, përmirësimi i pakët në ekonomi dhe reformat e lidhura me investimet janë faktorë kryesorë, që sollën këtë rënie     Dhoma Amerikane e Tregtisë publikoi sot Indeksin Vjetor për vitin 2020, ku regjistrohet përsëri një rënie me 0.5 për qind e besimit të biznesit në Shqipëri.   Ky është viti i dytë me […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara