e martë 21 shtator 2021
e martë 21 shtator 2021

 

Shqiperia perfaqesohet në hartën botërore të inventareve të trashegimisë kulturore jo materiale (MAP of ICH e-Inventories – database), UNESCO, me inventarin elektronik të polifonisë popullore.

 

http://isopoli1.w03.wh-2.com/ 

 

Konventa e trashëgimisë kulturore jomateriale (UNESCO, 2003, neni 12) i konsideron  inventaret e trashëgimisë si çështje thelbësore për ruajtjen e trashëgimise kulturore.

 

https://digitalich.memoriamedia.net/index.php/our-work/map

 

 

HARTA e  e-Inventarëve e ICH – baza e të dhënave:

 

Një nga qëllimet kryesore të inventarizimit të Trashëgimisë Kulturore Jomateriale (ICH) është sistemimi dhe organizimi i njohurive të prodhuara mbi këtë trashëgimi. Neni 12 i Konventës (UNESCO, 2003) i referohet nevojës për të promovuar inventarin e ICH si një mjet kryesor për mbrojtjen e ICH, dhe të gjithë elementët që aplikojnë për mbishkrimin në njërën nga dy listat e ICH të UNESCO -s duhet të renditen në një Inventar. Kryesisht për këtë arsye, në 10 vitet e fundit kanë filluar procese të shumta inventarizimi dhe, për të qenë në përputhje me rekomandimin e qasjes publike, përdorimi i uebit u bë një opsion logjik.

 

Harta e E-Inventarëve të Trashëgimisë Kulturore Jomateriale mundëson qasje të drejtpërdrejtë në 213 E-Inventarë. Harta mund të kërkohet sipas gjeo-referencës, fjalës, vendit, emrit të inventarit; Grupi zgjedhor i UNESCO -s; format; niveli gjeografik; organizimi; Fushat ICH dhe burimet multimediale.

 

Kjo është një punë në progres. Nëse dini ndonjë e-Inventar të ICH, na raportoni me çdo informacion që mund të përditësojë këtë Hartë.

 

Përkufizimi i “inventarit elektronik të ICH” të miratuar nga projekti përfshin inventarë të botuar në internet, me qasje të hapur dhe rreth ICH – shprehje gojore, arte interpretimi, festime, zejtari tradicionale dhe njohuri në lidhje me natyrën dhe universin. Për këtë qëllim, ne nuk kemi marrë parasysh inventarët në fazën përgatitore pa përmbajtje të disponueshme; uebfaqe me informacion ekskluzivisht turistik ose lista emërtuese pa një përshkrim ose transkriptim të shprehjeve kulturore.

 

 

 

https://digitalich.memoriamedia.net/index.php/our-work/map

 

 

 

 

http://isopoli1.w03.wh-2.com/

Më shumë

Bregoviçi i kontestuar

Asnjë koncert tjetër nuk ka ndezur një debat kaq të madh në botën shqiptare si ai i këngëtarit Goran Bregoviç në Korçë. Mjaft vetë kërcyen nën tingujt e muzikës së tij, por nuk munguan edhe incidentet megjithë masat e sigurisë.   Nata e fundit duhet të ishte kulmi i festës që zgjat prej një […]

“Can for Balkans”, krijimi i një rrjeti kulturor ndërkufitar lehtëson bashkëpunimin midis artistëve

Përfundoi me sukses organizimi i takimeve dhe aktiviteteve në Tiranë, në datat 30 Korrik – 02 Gusht 2021, në kuadër të projektit “Can for Balkans – Comics Alliance Network for Balkans – Rrjeti i Aleancës për Novelat Grafike për Ballkanin”, paraqitur nën Programin Kulturor-Europa Krijuese-të BE-së.   Qëllimi i projektit është krijimi i […]

Kinemaja shqiptare në “Sarajevo Film Festival”

Në festivalin e përvitshëm “Sarajevo Film Festival”, që konsiderohet edhe si një ndër festivalet më të rëndësishëm të kinematografisë botërore dhe që zhvillohet vetëm pas pak ditësh, tre filma nga Kosova do të jenë pjesëmarrës në këtë konkurrim.   “Në kërkim të Venerës” me regji nga Norika Sefa, “Luaneshat e Kodrës” me regji […]

Dua Lipa viziton Butrintin

Ylli i muzikës botërore, Dua Lipa vizitoi sot Butrintin, një nga atraksionet më të vizituara në vendin tonë.   Lajmin e ka bërë të ditur ministrja e Kulturës, Elva Margariti e cila shprehet se Dua Lipa ka plot dëshirë për të njohur rrënjët e saj.   “Butrinti, ky thesar i çmuar i trashëgimisë […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara