e martë 21 shtator 2021
e martë 21 shtator 2021

 

Të dhënat e Institutit Europian të Statistikave, rendisin Shqipërinë ndër 30 vendet me numrin më të lartë të kërkesave për azil në raport me popullsinë.

Për shqiptarët Franca është shteti i lakmuar, i cili njihet për praktikat dhe mbështetjen sociale. Në 2020-n Franca përbënte 44% të totalit të aplikimeve, e ndjekur nga Gjermania e Greqia.

Në vitin 2020, 471 mijë individë aplikuan për azil, nga të cilët 416 mijë për herë të parë, thotë Eurostat.

Për shkak të pandemisë, numri i azilkërkuesve është ulur në krahasim me vitin 2019. Sidoqoftë masat kufizuese nuk i penguan 6600 shqiptarë të shprehin vullnetin për të kërkuar azil në BE. Nga këta, 5000 ishin të rinj nën moshën 35 vjeç.

Ekspertët thonë se ekonomia dhe pasiguritë në të ardhmen detyrojnë të rinjtë të emigrojnë në vende të zhvilluara. Kjo shihet edhe tek vendi ku kërkohet strehimi.

Për periudhën 2011 deri në 2020, në total në vendet e BE aplikuan rreth 202 mijë shqiptarë. Rekordi u arrit në 2015-n, me 66 mijë persona, por që nga ky vit, edhe numri i refuzimit të kërkesave nga BE është rritur, duke mbërritur mesatarisht në 1 pranim për 32 aplikime.

Më shumë

UNODC: Shqipëria vend i prodhimit dhe tranzitit të cannabis

Në 6 vitet e fundit 2,5 milionë bimë dhe 5 mijë parcela të shkatërruara.Por ky rezultat është i pamjaftueshëm, përderisa Shqipëria kryeson në Europën Juglindore si vend origjine, nisjeje dhe tranziti të cannabis.   Zyra e Kombeve të Bashkuara për Drogat dhe Krimin (UNODC) në pjesën e tretë të sapopublikuar të raportit të saj […]

Kie: Shqipëria, asnjë përmirësim në luftën kundër pastrimit të parave

Shqipëria nuk ka përmirësuar ndjeshëm masat për të luftuar pastrimin e parave dhe financimin e terrorizmit në përputhje me rekomandimet e përcaktuara nga FATF, theksohet në raportin e MONEYVAL ( njësia e Këshillit të Evropës që merret me krimin financiar dhe parandalimin e tij në Shtetet Anëtare).   Si rezultat i vlerësimit të bërë […]

Moody’s: PPP-të pengesë për uljen e borxhit

Agjencia Ndërkombëtare e Vlerësimit Moody’s ka publikuar raportin për Shqipërinë, ku theksohet se vendi ynë ka rritur të ruajë pozita të qëndrueshme në tregjet ndërkombëtare. Shqipëria renditet sërish me vlerësimin “B1”, edhe pas goditjes nga pandemia Covid-19. Për agjencinë përmirësimi i mbledhjes së të ardhurave mbetet një element kyç për të mundësuar rritjen […]

Pastrimi i parave: Shqipëria më keq se vendet afrikane

Mbretëria e Bashkuar e ka renditur Shqipërinë mes 21 vendeve me rrezik të lartë të pastrimit të parave.   Shqipëria gjendet me shumë vendeve afrikane të varfra si Kamboxhia, Zimbabve apo Uganda, teksa lista është miratuar nga të dy Dhomat e Parlamentit të Mbretërisë së Bashkuar dhe hyri në fuqi në 26 mars të […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara