e diel 28 shkurt 2021
e diel 28 shkurt 2021

 

Defiçiti i skemës së pensioneve arriti në 350 milionë euro, niveli më i lartë i tre viteve të fundit. Kjo është diferenca midis kontributeve që paguajnë individët për sigurime shoqërore kundrejt përfituesve, ose ndryshe shpenzimeve që Instituti i Sigurimeve Shoqërore bën për pensionet dhe skemat e tjera të veçanta.

 

Në total për vitin e kaluar, nga skema e detyrueshme u mblodhën 82,7 miliardë lekë, kundrejt shpenzimeve totale prej 126 miliardë lekësh. Për një defiçit prej 43,3 miliardë lekësh. Ky është niveli më i lartë i defiçitit të skemës së sigurimeve që prej vitit 2016. Sipas përllogaritjeve, vetëm financimi i këtij defiçiti i kushton vendit 2,5% të Prodhimit të Brendshëm Bruto çdo vit, teksa njëkohësisht bëhet pengesë për çdo politikë të rritjes së pensioneve.

 

Kjo situatë është thelluar përgjatë këtij viti, kur për shkak të pandemisë janë larguar nga skema e sigurimeve rreth 48 mijë persona. Të dhënat e Institutit të Sigurimeve Shoqërore tregojnë se për gjashtë muajt e parë të vitit, numri mesatar i kontribuesve në skemë nga administrata shtetërore, biznesi dhe të vetëpunësuarit, u ul në 673 mijë persona kundrejt 721 mijë për të njëjtën periudhë të një viti më parë, raporton A2CNN.

 

Pakësimi i kontribuesve kundrejt shtimit të përfituesve e bëjnë skemën e sigurimeve shoqërore të varur thuajse tërësisht nga buxheti i shtetit. Në këto kushte, paratë e taksapaguesve shkojnë për pagesën e pensioneve, në vend që të investohen në shërbime apo përfitime shtesë.

 

 

Më shumë

BSH ka shitur gati 1 ton ar gjatë pandemisë, 930 kg më pak në arka

Banka e Shqipërisë gjatë vitit të kaluar, atë të pandemisë, ka frenuar tërësisht blerjen e arit monetar, si mjet rezerve. Shifrat më të fundit nga institucioni tregojnë se në dhjetor të vitit të kaluar, vlera e shufrave të arit në arkat e saj prekte 136 milionë euro. Në vlerë kjo shifër është lehtë më […]

Vënia në punë e TAP: Konkurrencë për gazin rus në Ballkan

Tre zhvillime në ndërrimin e viteve do të kenë efekt afatgjatë në biznesin e koncernit Gazprom në Europën Juglindore, me pasoja edhe në tregun e BE-së. Kush fiton dhe kush humbet?   Me ndërrimin e viteve në tregun e gazit në Europën Juglindore pati tre zhvillime me rëndësi që do të kenë vazhdë […]

Pandemia ul remitancat e emigrantëve në nivelin më minimal të pesë viteve të fundit

Të dhënat e Bankës së Shqipërisë tregojnë se të ardhurat neto nga ky zë në Bilancin e Pagesave për 9-mujorin 2020 kishin vlerën e 155 milionë eurove, në rënie me 30% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Ky është njëkohësisht niveli më i ulët i pesë viteve të fundit.   Metodika […]

Fasonet po sjellin më shumë të ardhura se turizmi

Sektori fason shënoi një rritje të ndjeshme të ardhurave në tremujorin e tretë të vitit 2020. Mbështetur në të dhënat e bilancit të Pagesave të Bankës së Shqipërisë, të ardhurat për shërbimet e përpunimit të mallrave të porositësve nga jashtë vendit arriti në 125 milionë euro, në rritje me 30 milionë euro krahasuar me tremujorin […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara