e diel 24 tetor 2021
e diel 24 tetor 2021

Kryetarja e Përgjithshme e OSBE-së, Ministrja e Punëve të Jashtme të Suedisë, Ann Linde. (MPJ Suedi / Kristian Pohl)

 

 

Suedia mori kryesimin e OSBE-së, dhe vitin e ardhshëm do të përqendrohet në mbrojtjen e rendit evropian të sigurisë, adresimin e konflikteve të zgjatura dhe rritjen e demokracisë dhe barazisë gjinore.

 

“Suedia është e nderuar të marrë kryesuesin e OSBE-së në një kohë kur rajoni ynë duhet të bashkohet për t’u përqëndruar në sigurinë tonë të përbashkët, bazuar në parimet dhe angazhimet që kemi bërë të gjithë,” tha Ann Linde, Ministrja e Jashtme e Suedisë dhe Kryesuesi i ri i OSBE-së. “Ndërsa konfliktet dhe krizat politike vazhdojnë të sfidojnë sigurinë, të drejtën ndërkombëtare, parimet demokratike dhe zhvillimin e qëndrueshëm, OSBE mund të shërbejë si një platformë thelbësore shumëpalëshe për të trajtuar këto sfida dhe për të ndërtuar shoqëri më të forta së bashku.”

 

“Prioritetet tona si Kryetar do të jenë theksimi i detyrave themelore të OSBE-së; duke mbrojtur rendin evropian të sigurisë, duke mbështetur konceptin e OSBE-së për sigurinë gjithëpërfshirëse dhe për të kontribuar në zgjidhjen e konflikteve në rajonin tonë. Më 14 janar, unë do të paraqes programin tonë në detaje në Këshillin e Përhershëm të OSBE, “shtoi Linde.

 

”Konfliktet dhe krizat e vazhdueshme në zonën e OSBE-së, siç janë situatat që ne shohim në Bjellorusi, në dhe rreth Ukrainës dhe tensionet e rritura rreth Nago-Karabakut kërkojnë vëmendjen e vazhdueshme, të përbashkët të organizatës sonë. Kjo natyrshëm do të jetë në axhendën tonë në fillim të vitit. ”

 

Kryesuesi i Zyrës së OSBE-së vuri në dukje se rritja e barazisë gjinore do të ishte një përparësi kryesore e Kryetarit Suedez.

 

“Në përputhje me konceptin e organizatës për sigurinë gjithëpërfshirëse, ne do të theksojmë përfshirjen dhe pjesëmarrjen kuptimplotë të grave në të gjitha fazat e ciklit të konfliktit dhe do të ecim përpara axhendën e Grave, Paqes dhe Sigurisë. Kjo është thelbësore për parandalimin dhe zbutjen e konflikteve, si dhe për të konsoliduar paqen. ”

 

Shoqëria civile gjithashtu do të sigurohet vendi i tyre në diskutime, shtoi Linde.

 

“Pjesëmarrja dhe përfshirja e shoqërisë civile në takimet dhe formatet përkatëse të OSBE-së është një përbërës unik i OSBE-së si një organizatë e sigurisë. Vazhdimi i promovimit të pjesëmarrjes së gjerë të përfaqësuesve të shoqërisë civile në diskutimet mbi sigurinë do të jetë një përparësi për kohën tonë si Kryetare. Mbështetja jonë për forcimin e proceseve demokratike dhe të drejtën për lirinë e mendimit dhe shprehjes do të mbetet e palëkundur në 2021. ”

 

Linde përfundoi duke shtuar se Kryetari Suedez do të punojë ngushtë dhe do të mbështesë Sekretarin e Përgjithshëm të sapoemëruar të OSBE-së dhe tre Shefat e Institucioneve (Drejtori i Zyrës së OSBE-së për Institucionet Demokratike dhe të Drejtat e Njeriut, Komisioneri i Lartë i OSBE-së për Pakicat Kombëtare, dhe Përfaqësuesi i OSBE-së për Lirinë e Mediave) në vitin e tyre të parë në detyrë.

 

Më shumë

Pak gatishmëri në BE për pranimin e refugjatëve nga Afganistani

Ministrat e Brendshëm të BE kërkojnë samit të jashtëzakonshëm lidhur me qëndrimin ndaj refugjatëve nga Afganistani. Fillimisht do të pranohen afganët, që kanë qenë bashkëpunëtorë të Perëndimit dhe hasin në rrezik akut.   Ministri i Brendshëm me periudhën më të gjatë në detyrë në BE u apeloi në ndërgjegje homologëve të tij. „Ne duhet […]

Cila do të jetë politika e jashtme gjermane nën një kancelar Armin Laschet?

Konservatori Laschet dëshiron ta zhvillojë Evropën me një bërthamë shtetesh vullnetare, të orientuara te Gjermania dhe Franca. Ai ka për ushtrinë, Kinën e Rusinë pikëpamje të ndryshme nga Të Gjelbrit, shkruan Auron Dodi. Fjalimi programatik i Armin Lashetit, kryetarit të partisë së kancelares Merkel, CDU dhe kandidatit për kancelar të CDU/CSU-së i drejtohej si […]

Konferenca e së ardhmes: Bashkimi Europian pyet qytetarët

Për një vit qytetarët e Bashkimit Europian do shprehin mendimin e tyre, kurse politikanët premtojnë t’i dëgjojnë. Por çfarë do të bëhet realitet nga këto ide? Eksperimenti me “konferencën e së ardhmes” në BE ka filluar.   Presidenti francez, Emmanuel Macron e sheh veten si babain e “konferencës për të ardhmen e Europës”. Këtë […]

Ushtarët paralajmërojnë për “luftë civile” në Francë

Një revistë e krahut të djathtë në Francë tha se mbi 100,000 njerëz kanë nënshkruar një letër të hapur të një grupi ushtarësh në shërbim, që paralajmërojnë për kërcënimin e luftës civile në Francë.   Letra, e publikuar të dielën vonë në “Valeurs Actuelles”, e akuzon Qeverinë për “koncesione” ndaj islamizmit dhe thotë se […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara