e shtunë 18 shtator 2021
e shtunë 18 shtator 2021

 

Viti 2021 ka nisur i mbarë për ekonominë shqiptare. Banka e Shqipërisë raporton për një rritje prej 5.5 për qind të saj e cila u nxit si nga konsumi ashtu dhe nga investimet e rritja e eksporteve

 

Por pavarësisht se biznesi po rimëkëmbet punësimi mbetet një sfidë e vështirë. Shkalla e papunësisë nga janari deri në mars u rrit me 11.9 për qind. Madje dhe politikat për shtesat në pagë janë të zbehta.

 

Banka e Shqipërisë shprehet besimplotë se ritmi i rritjes do të vazhdojë të jetë i lartë kjo edhe për shkak të rritjes së kredive.

 

Në raport shtohet se kreditimi i sektorit privat u rrit mesatarisht me 7.7% në gjashtë muajt e parë të këtij viti.

 

Përmes tyre janë financuar si bizneset por edhe familjet që kanë rritur blerjen e banesave. Interesi mesatar për bizneset rezultoi 5.4%, nga 5.8% që ishte më parë  për  kreditë  deri  në  35  milionë  lekë. Interesi për kreditë hipotekare ka shënuar një rënie të ndjeshme në 3.5%, nga 4.5% që ishte prej më shumë se një viti.

 

Nga ana tjetër Banka e Shqipërisë shprehet se edhe kursi i këmbimit është shfaqur i qëndrueshëm, ndaj pret që interesat për kreditë të qëndrojnë në këtë nivel për tre deri në pesë vite.

 

Më shumë

Varfëria në konsum rrit varësinë e inflacionit nga çmimet e frutave dhe perimeve

Duke qenë se gati gjysma e shpenzimeve të shqiptarëve kanalizohen në blerjen e ushqimeve, çmimet e tyre janë përbërësit kryesor të inflacionit në vend, pra luhatshmerisë së përgjithshme të çmimeve.   Banka e Shqipërisë në një analizë të posaçme për këtë çështje vë në dukje se inflacioni ka varësi të lartë ndaj çmimeve të […]

Individët po i mbajnë bonot e thesarit deri në fund të maturimit, bie tregu i titujve të qeverisë

Tregu i Titujve të Qeverisë për periudhën janar-qershor 2021 ka shënuar ulje në 6 muajt e parë të viti. Sipas të dhënave të Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare (AMF) transaksionet për “shitje nga portofoli i ndërmjetësit  financiar” ishin 1.45 miliardë lekë për 6 mujorin e parë, duke rënë me 17.2% me bazë vjetore. Tkurrja […]

Në gjashtë mujorin e parë të vitit më tepër mallra u transportuaran nëpërmjet hekurudhës

Gjatë gjysmës së parë të vitit volumi i mallrave të transportuar me hekurudhë llogaritet 14.9 milionë ton-kilometër.   Sipas raportit të publikuar së fundmi nga INSTAT volumi i mallrave të transportuar me hekurudhë u rrit me 23,3 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2020-ës.   Por volumi i mallrave të transportuara […]

Shqipëria fiton 164 mln € nga tregtia me Kosovën, humbet 134 mln € me Serbinë

Sipas INSTAT Shqipëria realizon rreth 10% të shkëmbimeve tregtare me rajonin dhe partner kryesor ka Kosovën me 220 milionë euro eksporte në vit.   Sipas të dhënave nga Kosova kemi një bilanc pozitiv me 164 milionë euro më shumë, ndërsa nga Serbia marrim më shumë mall dhe bilanci është negativ me 134 milionë […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara