e martë 21 shtator 2021
e martë 21 shtator 2021

 

Nën koordinimin e Departamentit të Luftës Kundër Kontrabandës dhe Krimit të Organizuar të Drejtorisë së Përgjithshme të Policisë dhe prokurorisë së qytetit Adana, u zhvillua një operacion kundër kontrabandimit të veprave historike

 

Në Turqi për herë të parë në historinë e Republikës është ndërmarrë një operacion kundër “të ardhurave nga krimi” me kontrabandimin e artefakteve historike, ku dhe janë arrestuar 76 persona nga 92 të dyshuar për të cilët ishte lëshuar urdhër arrest.

 

Sipas informacioneve që ka marrë Anadolu Agency (AA), mësohet se nën koordinimin e Departamentit të Luftës Kundër Kontrabandës dhe Krimit të Organizuar të Drejtorisë së Përgjithshme të Policisë dhe prokurorisë së qytetit Adana, u zhvillua një operacion i emërtuar “Anadolu” kundër një rrjeti kriminal i cili u përcaktua se kryente kontrabandë ndërkombëtare të veprave historike.

 

Artefaktet historike të marrë nga gërmues, koleksionistë dhe mbledhës të paligjshëm në Turqi, u përcaktua se nxirreshin jashtë vendit me rrugë të paligjshme duke përdorur korrier nga organizata kriminale.

 

Departamenti i Luftës Kundër Kontrabandës dhe Krimit të Organizuar (KOM) filloi punimet rreth 2 vite më parë dhe zbuloi lidhjet brenda dhe jashtë vendit të anëtarëve të organizatës me kreun e rrjetit kriminal në fjalë.

 

Pas përcaktimit se organizata nëpërmjet korrierëve kontrabandonte artefaktet historike në SHBA dhe Evropë, u vendosën nën inspektim edhe katalogët e shtëpive të ankandeve në këto vende.

 

Nga inspektimi i kryer më pas edhe nga ekspertët e Ministrisë së Turizmit dhe Kulturës, u përcaktua se në sallat e 9 ankandeve në SHBA dhe Evropë ishin vendosur në katalogë për t’u shitur 52 vepra historike.

 

Nga shtëpitë e ankandeve në fjalë u përcaktua se në llogaritë e anëtarëve të organizatës ishin dërguar nëpërmjet këmbimit aktual valutë e huaj në vlerën e 26 milionë lirave turke (rreth 3 milionë dollarë) si kosto e shitjes së artefaktet historike. Gjithashtu u konstatua se disa shitje në shtëpitë e ankandeve janë realizuar nëpërmjet dokumenteve të falsifikuara mbi pronësinë.

 

Operacioni me qendër qytetin Adana

 

Pas përfundimit të punimeve, përcaktimit të identifikimit të personave të dyshuar dhe provimin e elementëve kriminal, ekipet kaluan në veprim me udhëzim të prokurorisë së qytetit Adana dhe nën koordinimin e departamentit KOM. Në këtë kuadër me qendër qytetin Adana filloi operacion i njëkohshëm në 30 qytete.

 

Në orët e para të mëngjesit ekipet ndërmorën një operacion në 108 adresa, prej të cilave 91 banesa dhe 17 biznese. Gjatë operacionit u arrestuan 76 persona nga 92 të dyshuar për të cilët ishte lëshuar urdhër arresti në mesin e të cilëve janë të përfshirë edhe 5 koleksionistë.

 

Mësohet se vazhdojnë kontrollet në adresat e përcaktuara më parë dhe se në kuadrin e operacionit janë konfiskuar një numër i madh i veprave historike.

 

Në kuadrin e punimeve ku theksohet se është operacioni i parë kundër kontrabandimit të artefakteve historike në historinë e Republikës ndaj “të ardhurave nga krimi”, mësohet se do të kërkohet edhe konfiskimi i të gjitha pasurive të 7 personave të dyshuar përfshirë edhe kreun e organizatës.

 

Ndër të tjera informohet se kreu i organizatës i cili u arrestua në një hotel në rajonin Silifke në qytetin Mersin ka 3 regjistra të aktivitetit kriminal për kontrabandimin e artefakteve historike.

 

Në anën tjetër gjatë hetimit që ka zgjatur rreth dy vite, janë konfiskuar 4.122 vepra historike në 4 operacione të ndërmjetme të ndryshme që janë zhvilluar në Turqi, Bullgari, Kroaci dhe Serbi.

 

Më shumë

Analistët amerikanë për Malin e Zi: Instrumentalizimi i fesë, bota serbe dhe Moska si Roma e tretë

Nënkryetarja e Qendrës për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare (CSIS) Heather Conley, i tha programit në gjuhën serbe të Zërit të Amerikës, se Shtetet e Bashkuara duhet të përfshihen më shumë në Malin e Zi, sepse ngjarjet e fundit janë shembull i instrumentalizimit të besimit dhe traditës për të nxitur ndarje – një strategji e […]

Merkel po largohet pa i zgjidhur disa probleme

Në Beograd për herë të fundit kancelarja Angela Merkel ishte para gjashtë vitesh. Asokohe mendohej se ajo do të sjellë ndryshime të mëdha. Po si kaloi vizita e fundit?   “Disa çështje mund të zgjidhen vetëm në fund të ndonjë procesi. Të gjithë e dinë se Kosova nuk është njohur nga të gjitha vendet […]

Ballkan Booster 2021: Le të gjejmë zgjidhje!

Pjesëmarrësit e projektit Ballkan Booster 2021 do të sjellin histori pozitive që do t’u ofrojnë shikuesve zgjidhje për problemet e përditshme.   Pjesëmarrësit e projektit Ballkan Booster 2021 do të sjellin histori pozitive që do t’u ofrojnë shikuesve zgjidhje për problemet e përditshme. Të gjithë mezi po e presin këtë aventurë, ndër të tjera […]

Çfarë arriti Merkeli në Ballkanin Perëndimor?

Pamje nga Samiti i Berlinit, 28 gusht 2014     Kancelarja gjermane në largim viziton edhe njëherë Ballkanin Perëndimor. Problemet e komplikuara të këtij rajoni zinin vend të veçantë në axhendën e saj në 16 vitet e mandateve qeverisëse. Por çfarë arriti Merkel?     Me grusht në tryezë dhe me fjalë të hapura Merkel […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara