e shtunë 19 qershor 2021
e shtunë 19 qershor 2021

 

 

Eshtrat e 108 banorëve të fshatit Kosinë të Përmetit janë rivarrosur sot në tokën shqiptare pas 15 vitesh që ishin zhvarrosur dhe çuar në Greqi, pasi dyshoheshin si trupa të ushtarëve grekë.

 

Përmes një ceremonie pa praninë e mediave, sot trupat e zhvarrosur në vitin 2006 janë rikthyer në Përmet ku edhe janë rivarrosur.

 

Pas analizave të ADN që janë kryer në Greqi, ka dalë se rreth 108 eshtrat e zhvarrosur nuk kanë qenë ushtarë grekë të rënë në Shqipëri, por banorë të fshatit Kosinë të Përmetit, gra dhe fëmijë.

 

Një kalvar i gjatë sorollatjesh sa në prokurori e gjykata, por edhe midis ekspertve të dy vendeve Greqi e Shqipëri, solli më në fund të vertetën pas analizava të ADN të kryera në shtetin Helen, se “keto eshtra u përkasin banorve të fshatit Kosinë”.

 

Sipas burimeve zyrtare, eshtrat quhen ende të paidentifikuar. Tashmë duhet bërë ADN nga vetë banorët për identifikimin e tyre. E gjithë kjo u krye në kuadër të marrëveshjes dypalëshe Shqipëri – Greqi për kërkimin e eshtrave të ushtarëve grekë.

 

Në ceremoninë e nderimit që u krye sot në varrezat e fshatit mori pjesë edhe konsulli i Greqisë në Gjirokastër, drejtoresha e prefekturave të Shqipërisë, prefekti i Gjirokastrës, kryetarja e Bashkisë Përmet e funksionarë të Ministrisë së Mbrojtjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kisha e Shën Marisë, Kosinë, Përmet

 

 

 

 

Në foto: Një nga varrezat e ushtarëve grekë të rënë në Grykën e Këlcyrës, në Përmet, pranë kishës së shën Nikollës.

 

 

 

Më shumë

72 vjetori i krijimit të Arkivit Qendror Shtetëror

Fillimet e veprimtarisë arkivore në Shqipëri datojnë që nga antikiteti. Historia dëshmon se në bibliotekat që ekzistonin në shtetet ilire, në pricipatat feudale shqiptare, në shtetin e Skënderbeut, në shoqëritë patriotike e kulturore, në institucionet fetare, në firmat tregtare, në esnafët, në familje dhe individë të veçantë, krahas librave ruheshin edhe dokumente. Zhvillimet politike […]

175-vjetori i lindjes së Naim Frashërit (1846-1900)

Naim Frashëri lindi në Frashër të Dangëllisë së Përmetit më 25 maj 1846. Mësimet e para i mori në vendlindje, ku nisi të mësonte persishten pranë teqesë bektashiane. Më 1865 familja e tij u shpërngul në Janinë, ku ndoqi gjimnazin “Zosimea”. Mbas kthimit në vendlindje, ai bëri provat e para të vjershërimit shqip nën […]

Kongresi i Përmetit / 24 Maji i 1944 – Ngjarja që i parapriu çlirimit nga nazifashizmi

Pak muaj pas mbajtjes së Konferencës së Teheranit, (28 nentor – 1 Dhjetor 1943) midis Tre Aleatëve të Mëdhenj të Luftës së Dytë Botërore, në të cilën u akordua edhe mbi mbështetjen që i duhej dhënë frontit antifashist në Ballkan, pikërisht më 24 Maj të vitit 1944 u mbajt në Përmetin e çliruar Kongresi […]

Pandemia dhe shërbimet elektronike për qytetarët

Pandemia e koronavirusit rriti ndjeshëm nevojën e shërbimeve elektronike për qytetarët në Shqipëri, por një pjesë e madhe e tyre u gjetën të papërgatitur për t`i përdorur këto shërbime. Në Qarkun e Gjirokastrës një pjesë e popullsisë, kryesisht në moshë të madhe,vijon t`u drejtohet sporteleve të shërbimit. Një Program i Kombeve të Bashkuara […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara