e shtunë 18 shtator 2021
e shtunë 18 shtator 2021

 

Numri i punëtorëve në sektorin minerar u reduktua gjatë vitit 2020, në raport me një vit më parë, çka mesa duket reflekton ndikimin negativ të pandemisë së shkaktuar nga COVID-19 në këtë sektor. Sipas të dhënave zyrtare nga Agjencia Kombëtare e Burimeve Natyrore, numri total i punëtorëve u ul në 5187, nga 6131 që ishte në vitin 2019, duke u reduktuar me 944 punonjës. Paralelisht edhe numri i punëtorëve të siguruar në këtë sektor është më i ulët, duke u regjistruar në 3894 gjatë vitit 2020, nga 4587 që ishte në vitin 2019. Përveç reduktimit të këtyre shifrave, ajo që bie në sy është fakti se 25% e minatorëve nuk janë të siguruar.

 

Viti që lamë pas është konsideruar i vështirë për sektorin e mineraleve, për shkak të situatës së krijuar nga COVID-19, që u pasua me rënien e kërkesës dhe rënien e çmimit të mineraleve në tregjet ndërkombëtare. Megjithatë, në drejtim të ushtrimit të aktivitetit, në Shqipëri nuk pati ndryshime në raport me vitin 2019. Sipas të dhenave zyrtare, ishin 217 subjekte apo 37.4% e atyre që disponojnë leje minerare që nuk ushtruan aktivitet gjatë vitit 2020.

 

Por, edhe gjatë vitit 2019, ishin 38.4% e subjekteve minerare, që nuk punuan fare, apo 1% më shumë se viti pandemik. Ndërkaq, pavarësisht krizës një numër i konsiderushëm subjektesh investuan një vlerë totale prej 2.24 mld lekë apo 21.9 mln USD gjatë vitit 2020. Subjektet minerare me kapital të huaj kanë investuar 789.9 mln lekë apo 7.74 mln USD. Ndërkohë që vlera e investimeve nga ana e kompanive me kapital shqiptar është edhe më e madhe, duke u regjistruar në 1.45 mld lekë apo 14.2 mln USD.

 

 

GRAFIK

 

Numri i punëtorëve në sektorin minerar

 

2019            6 131 punëtorë

 

2020            5 187 punëtorë

 

Më shumë

Fillon faza e dytë e fiskalizimit, por vetëm 60% e bizneseve janë gati

Nga 1 korriku ka nisur faza e dytë e procesit të fiskalizimit, për transaksionet pa para në dorë ndërmjet tatimpaguesve, ku pritet të përfshihen 34 mijë subjekte, sipas burimeve zyrtare nga tatimet (më herët tatimet kishin dhënë një shifër prej 51 mijë subjektesh që duhet të përfshiheshin në fazën e dytë).   Por, […]

Frutat dhe perimet e Shqipërisë, pa taksë doganore drejt BE deri në 2025

Agjencia Shqiptare e Zhvillimit të Investimeve bën me dije se eksportuesit shqiptarë mund të eksportojnë produkte bujqësore pa taksë doganore në BE deri në vitin 2025.   Sipas njoftimit Bashkimi Europian ka zgjatur skemën pa taksa për importin e frutave dhe perimeve nga vendet e Ballkanit Perëndimor deri në fund të vitit 2025.   […]

“Suezi” ndikon dhe në Shqipëri: Do ketë vonesa të mbërritjes së mallrave nga Kina

“Bllokimi i anijes në kanalin e Suezit do te sjellë efekte të mëdha në ekonominë globale. Nga ky incident duket se do të preket edhe tregtia e mallrave me Shqipërinë, për shkak të vonesave deri në një zhbllokim të situatës.”   Burimet nga Drejtoria Detare bëjnë me dije për TCH se midis anijeve […]

Projekti për Gazin Natyror të Lëngshëm në Shqipëri mund të fillojë në vitin 2023

Në foto: Termocentrali i Vlorës     Presidenti i kompanisë amerikane që synon futjen e Gazit të Lëngshëm Natyror (GNL) në Shqipëri, thotë se ky burim energjie do të plotësonte nevojat për energji në vend dhe do ta kthente atë në një pikë për eksportin e tij në vende të tjera të Ballkanit. Steven Kobos, […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara