Saturday 9 December 2023
Saturday 9 December 2023

 

 

Rënia e emetimeve të karburanteve fosile gjatë mbylljes së pandemisë globale të vitit të kaluar nuk ka ngadalësuar ritmin e ndryshimit të klimës dhe bota mbetet prapa synimeve për uljen e emetimeve të karbonit, bëhet e ditur në një raport të OKB-së.

 

Organizata Botërore e Meteorologjisë njoftoi se rënia e emetimeve të dyoksidit të karbonit vitin e kaluar nuk ishte e mjaftueshme për të përmbysur rritjen e niveleve të gazeve serrë në atmosferë, njofton “Reuters”.

 

Sipas raportit të OKB-së, objektivat e reduktimit nuk janë përmbushur dhe ka një gjasë në rritje që bota të humbasë objektivin e Marrëveshjes së Parisit për reduktimin e ngrohjes globale në 1.5 gradë celsius mbi nivelet paraindustriale.

 

 

“Gjatë gjithë pandemisë ne kemi dëgjuar se duhet të rindërtojmë më mirë për ta vendosur njerëzimin në një rrugë më të qëndrueshme dhe për të shmangur ndikimet më të këqija të ndryshimit të klimës në shoqëri dhe ekonomi”, -tha shefi i OBM-së Petteri Taalas, i cili shtoi se raporti tregon se deri më tani në vitin 2021 nuk po shkohet në drejtimin e duhur.

 

Më shumë

Glasgou, premtime të pamjaftueshme për të ngadalësuar ndryshimin e klimës

Shkencëtarët kanë bërë paralajmërime të ashpra se mos arritja e një marrëveshjeje për shkurtime shumë më të thella në emetimet e gazeve që shkaktojnë efektin serrë do të rezultojë në ndryshime katastrofike dhe të pakthyeshme të klimës. Por, shpresat tashmë po zbehen se konferenca e OKB-së për klimën në Skoci do të rezultojë […]

Ruajtja dhe promovimi i vlerave të basenit ujor të Drinit

Nevoja gjithnjë e më e madhe për ruajtjen dhe promovimin e vlerave të ekosistemit të basenit të Drinit, ku përfshihen lumejtë Drin e Buna dhe tre liqenit; ai i Shkodrës, Prespës dhe Ohrit, bashkoi sot në pikën turistike të Shirokës, në bregun e liqenit, përfaqësues të organizatave mjedisore dhe studiues, si pjesë e […]

Ndotja e ajrit/ OBSH: Më i rëndë nga se mendohej, 7 milionë vdekje në vit

Kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Tedros Adhanom Ghebreyesus ka konfirmuar që ndotja e ajrit është një fenomen më i rrezikshëm nga sa mendohej. Më të rrezikuarit janë ata që jetojnë në vende të varfra dhe mesatare, për shkak të mbështetjes në karburantet fosile për zhvillimin ekonomik. OBSH e barazon ndotjen e ajrit me […]

Ulja e emetimeve të gazeve gjatë 2020-ës nuk ndihmoi për klimën

Rënia e emetimeve të karburanteve fosile gjatë mbylljes së pandemisë globale të vitit të kaluar nuk ka ngadalësuar ritmin e ndryshimit të klimës dhe bota mbetet prapa synimeve për uljen e emetimeve të karbonit, bëhet e ditur në një raport të OKB-së.   Organizata Botërore e Meteorologjisë njoftoi se rënia e emetimeve të […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara