Saturday 10 June 2023
Saturday 10 June 2023

Vlora është një qytet i vjetër që u themelua në shekullin e gjashtë të shek. p.e.s., i njohur fillimisht me emrin Aulona. Vlora ndodhet në një vend të bukur, para  gadishullit të Karaburunit dhe ishullit të Sazan-it dhe i rrethuar nga plazhe me rërë dhe shkëmbinj.

Qyteti ka një rëndësi historike për Shqipërinë, pasi priti Asamblenë e Parë Kombëtare, e cila shpalli pavarësinë e vendit nga sundimi Otoman më 28 nëntor 1912. Muzeu i Pavarësisë i është kushtuar kësaj ngjarjeje historike. Muzeume të tjera përfshijnë ato etnografike dhe historike.

Rekomandohet të vizitohet Xhamia Muradije, puna e vetme që mbetet në Shqipëri nga arkitekti i famshëm Sinan, i ndërtuar në vitin 1542. Në majë të kodrës me pamje nga qyteti është Kuzum Baba, një vend i shenjtë Bektashi. Vlora është pika fillestare e Rivierës Shqiptare dhe është një nga zonat më të frekuentuara të turizmit shqiptar përsa i përket “Diellit dhe Detit”. Të vendosura në këtë rajon janë parqet arkeologjike të Orikumit dhe Amantias, dhe Parku Kombëtar i Llogarasë.

 

Më shumë

Shkodra

Shkodra, është një nga qytetet më të vjetra të vendit, e themeluar në shekullin e 4-të p.e.s. si qendra e fisit Labeat të Ilirëve të njohur me emrin Skodra. Shkodra është pushtuar disa herë gjatë historisë: Së pari nga Romakët (168 BC), pastaj Serbët (1040), Venedikasit (1396) dhe më në fund nga Osmanët (1479). Qyteti […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara