e martë 21 shtator 2021
e martë 21 shtator 2021

 

Më 10 gusht 1865 lindi në Horë të Arbëreshëve poeti, prozatori, dramaturgu, etnografi, publicisti i shquar arbëresh Zef Skiro. Që në moshë të vogël tregoi interes për historinë dhe traditat e paraardhësve.

Studioi në “Seminarin Shqiptar” në Palermo. Më 1887 themeloi në Palermo revistën “Arbëri i Ri”, bashkë me Françesk Petën.

Më 1890 u emërua docent i letërsisë antike në Liceun “Garibaldi” të Palermos, kurse më pas u emërua titullar i Katedrës së Gjuhës dhe të Letërsisë Shqipe në Institutin Mbretëror Oriental të Napolit. Pati veprimtari të gjerë si shkrimtar dhe studiues.

Mes veprave letrare të tij renditen “Mili e Hajdhia”, “Mino” dhe “Te dheu i huaj”, që është dhe kryevepra e tij. Me kontributin e vet, Skiroi ndihmoi jo vetëm në ngritjen e kulturës arbëreshe, por zëri i tij në shtyp dhe letërsi solli frymëzim për Shqipërinë, që ishte në ndërtim e sipër.

Sjellim këtu, nga pasuria e Arkivit Qendror Shtetëror, një fotografi të Zef Skiroit veshur me kostum tradicional arbëresh dhe ngjeshur me armë të stolisura (fotografia është përpunuar me ngjyra nga ne), si dhe këngën XXVII me titull “Këthimi” të poemës “Mili e Hajdhia”, shkruar në shqip dhe përkthyer italisht nga vetë autori.

 

 

 

 

Më shumë

Theodhor Kavalioti (1718-1797) – Mendimtar dhe filozof iluminist

Mendimtar dhe filozof iluminist. Lindi dhe vdiq në Voskopojë. Mësimet e para i mori në vendlindje dhe i plotësoi në Janinë. Pas studimeve u kthye në Voskopojë, ku zhvilloi veprimtari pedagogjike e shoqërore. Më 1743 u emërua mësues dhe më pas drejtor i shkollës, e cila me përpjekjet e tij u ngrit në rangun […]

175-vjetori i lindjes së Naim Frashërit (1846-1900)

Naim Frashëri lindi në Frashër të Dangëllisë së Përmetit më 25 maj 1846. Mësimet e para i mori në vendlindje, ku nisi të mësonte persishten pranë teqesë bektashiane. Më 1865 familja e tij u shpërngul në Janinë, ku ndoqi gjimnazin “Zosimea”. Mbas kthimit në vendlindje, ai bëri provat e para të vjershërimit shqip nën […]

Dervish Hima – Atdhetari, publicisti dhe diplomati shqiptar

Më 21 maj të vitit 1928 vdiq Dervish Hima atdhetar, publicist e diplomat shqiptar. I njohur me emrin Ibrahim Mehmet Naxhi, Hima lindi në Ohër më 21 maj të vitit 1875, në një familje të pasur, ku kreu edhe shkollën fillore. Shkollën e mesme e vazhdoi në Manastir dhe Selanik dhe për dy vjet […]

Mehmet Ali Vrioni, Nënkryetar i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit 1878

Më 13 maj të vitit 1842  lindi Mehmet Ali Pashë Vrioni, atdhetar, politikan, diplomat shqiptar e nënkryetar i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit. Mehmet Ali Pashë Vrioni është babai i Kryeministrit të shtetit shqiptar, Ilias Bej Vrioni dhe gjyshi i përkthyesit të shquar, Jusuf Vrioni. Nënkryetar i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit 1878, kryetar i Lidhjes […]

  • © 2017 Albanian Profile Të gjitha të drejtat e rezervuara